ECO10 nov '14 07:59

'Vlak begin voor Damrak’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs aan het Amsterdamse Damrak begint maandag waarschijnlijk vrijwel vlak.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenmarkten zullen weinig beweging laten zie. De stemming op de beurzen wordt deze week mede bepaald door de eerste economische ramingen over het derde kwartaal van diverse Europese landen.

,,De beurzen zullen nagenoeg onveranderd beginnen. De Chinese economie lijkt volgens de recente cijfers toch wat af te koelen en de handelssessie op Wall Street was vrijdag ook weinig inspirerend. Er staat maandag weinig op de agenda, maar later in de week wordt het wel interessant“, aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

In Amsterdam staan Boskalis en Fugro in de schijnwerpers. Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis heeft een flink belang in bodemonderzoeker Fugro genomen en wil praten met Fugro over mogelijke vormen van samenwerking. Boskalis heeft niet de intentie om een overnamebod op Fugro te doen. Fugro liet in een reactie weten mogelijkheden te zien voor zijn divisie Subsea tot samenwerking met Boskalis.

Nutreco

Nutreco staat ook in de belangstelling. Investeringsbedrijf SHV heeft zijn bod op de diervoerderproducent opgeschroefd van 40 naar 44,50 euro per aandeel. Dat gebeurde nadat het Amerikaanse Cargill ook interesse toonde om het diervoederbedrijf over te nemen, en opmerkingen van enkele aandeelhouders van Nutreco zelf over de vorige bieding.

Beleggers wacht deze week ook nog een flinke stroom aan kwartaalcijfers. Voor de Nederlandse bedrijven ligt het zwaartepunt op donderdag. Dan komen onder meer supermarktconcern Ahold, verzekeraar Aegon en dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore met de resultaten. Vrijdag staan de cijfers van Boskalis op het programma.

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen maandag een gemengd beeld zien. In Tokio werd wat winst genomen en eindigde de Nikkei 0,6 procent lager. In Hongkong klom de Hang Seng-index 1,8 procent en de Shanghai Composite steeg 1,7 procent. Beleggers reageerden positief op de aankondiging dat de handelsverbinding tussen de twee grote beurzen op 17 november van start gaat.

Dow Jones

De Amerikaanse aandelenbeurzen wisten vrijdag na een eindspurt toch grotendeels hoger te sluiten, waarmee de Dow-Jonesindex en de brede S&P 500 wederom met nieuwe records eindigden. De Dow noteerde aan het slot 0,1 procent hoger op 17.573,93 punten. De S&P steeg licht tot 2031,92 punten. De technologiebeurs Nasdaq verloor 0,1 procent tot 4632,53 punten.

De beurzen in Europa gingen overwegend met verliezen het weekeinde in. De Amsterdamse AEX-index eindigde 0,4 procent lager op 411,43 punten. De MidKap ging een fractie omhoog naar 596,03 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,9 procent. De Londense FTSE bleef wel in de plus, met een winst van 0,3 procent.

De euro noteerde maandag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,2477 dollar, tegen 1,2426 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 78,97 dollar. Brentolie steeg 0,6 procent in prijs tot 83,85 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen