ECO24 jun '14 17:03

Gemengd beeld op rustige beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen kwamen dinsdagmiddag nauwelijks van hun plaats.

ANP
ANP

Een sterker dan verwachte afname van het Duitse ondernemersvertrouwen zorgde voor enige koersdruk in een tamelijk kalme markt. Beleggers reageerden in de middag wel licht positief op sterke cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt en het consumentenvertrouwen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de late middaghandel 0,1 procent hoger op 416,06 punten. De MidKap daalde 0,1 procent, tot 651,45 punten. De DAX in Frankfurt noteerde 0,2 procent hoger terwijl de CAC 40 in Parijs er 0,3 procent bijkreeg. De FTSE in Londen daalde juist met 0,2 procent.

,,Het valt een beetje tegen vandaag. Met het verlies van gisteren zijn we toch zo’n 1 procent weggezakt. Er zijn geen echte redenen om naar beneden te gaan. Het Duitse vertrouwen viel iets lager uit dan verwacht, maar voor de rest zijn de omstandigheden hetzelfde gebleven. De rente blijft nog lang laag en men blijft op zoek naar alternatieven“, aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

Negatiever

Uit cijfers van het onderzoeksinstituut Ifo bleek dat Duitse ondernemers deze maand iets negatiever zijn geworden over de ontwikkeling van de economie. De vertrouwensindex van Ifo daalde van 110,4 in mei tot 109,7. Economen voorspelden in doorsnee een daling tot 110,3.

Grootste stijger in de AEX was speciaalchemiebedrijf DSM met een winst van 3,5 procent. Chemiebedrijf AkzoNobel en bodemonderzoeker Fugro stonden onderaan met minnen van meer dan 1 procent.

Altice

Op de lokale markt zakte Altice bijna 4 procent. Het in Amsterdam genoteerde kabelbedrijf kondigde aan nieuwe aandelen uit te geven. De aandelen worden geplaatst bij institutionele beleggers.

In Brussel raakte ThromboGenics meer dan 31 procent aan beurswaarde kwijt. Het Leuvense biofarmabedrijf liet na een strategische herziening weten op eigen benen te blijven staan. Er wordt wel gezocht naar een partner voor het op de markt brengen van het oogmiddel Jetrea in de Verenigde Staten. Ook verlaat de financiële topman Chris Buyse het bedrijf.

Monsanto

Syngenta maakte in Zürich een koerssprong van ruim 6 procent. Het aandeel reageerde op berichten dat de Amerikaanse producent van landbouwproducten Monsanto serieuze interesse heeft getoond in een overname van het Zwitserse zadenbedrijf. Inleidende gesprekken ketsten echter al snel af.

De euro was 1,3601 dollar waard, tegen 1,3592 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,3 procent tot 106,43 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 114,37 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen