ECO17 sep '14 13:02Aangepast op 17 sep '14 13:23

EU wijzigt noodsteun na dubieuze claims

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wijzigt haar noodsteun aan tuinders die gedupeerd zijn door het Russische handelsembargo.

ANP
ANP

Brussel reageert hiermee op dubieuze claims door Poolse producenten. Bij het toekennen van schadevergoedingen voor bederfelijke groente en fruit wordt voortaan rekening gehouden met de hoeveelheden die een land vorig jaar naar Rusland exporteerde.

Dat bevestigde een woordvoerder van Europees Commissaris Dacian Ciolos (Landbouw) woensdag. Poolse tuinders claimden dat zij met hun bloemkolen en komkommers meer schade hadden geleden dan de waarde van de totale Europese export van die producten vorig jaar naar Rusland. Door de ,,overenthousiaste'' Polen raakte het eerste noodfonds van 125 miljoen euro snel uitgeput, aldus de commissie.

Nederlandse tuinders zullen niets verliezen bij de nieuwe aanpak, stelde de zegsman. Zij stelden zich tot nu toe ,,bescheiden'' op en vroegen tot begin september voor iets meer dan 2 miljoen euro compensatie.

Volgens commissaris Ciolos gaat de schade door het Russische invoerverbod van Europese landbouwproducten mogelijk oplopen tot 5 miljard euro. Duizenden landbouwers in de EU zijn getroffen. Brussel wil de tuinders helpen bij hun zoektocht naar nieuwe afzetmarkten.

Gerelateerde artikelen