ECO22 okt '14 15:53Aangepast op 22 okt '14 16:43

Grillige handelsdag op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen schoten woensdag heen en weer tussen kleine verliezen en bescheiden winsten.

ANP
ANP

Beleggers namen een moment van bezinning na de forse koerswinsten op dinsdag. Heineken was in Amsterdam vanaf de opening de gebeten hond na de presentatie van tegenvallende kwartaalresultaten.

Ruim een half uur voor het slot stond de AEX-index 0,2 procent hoger op 395,20 punten en steeg de MidKap 0,6 procent tot 590,15 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 0,3 en 0,5 procent vooruit.

In de AEX was elektronicaconcern Philips de sterkste daler met een min van 2,2 procent. Heineken daalde 1,2 procent na een tegenvallende omzetgroei in het derde kwartaal. De bierbrouwer verkocht in het afgelopen kwartaal nagenoeg evenveel bier als een jaar eerder. In Europa ging de verkoop flink achteruit, maar dit werd goedgemaakt door groei in Afrika, Azië en op de Amerikaanse markten.

Arcadis

Beleggers waren ook niet tevreden over de omzetontwikkeling van Arcadis. Het advies- en ingenieursbureau was met een verlies van 2,9 procent de sterkste daler in de MidKap.

In Parijs noteerde PSA Peugeot-Citroën 1,3 procent in de plus. De Franse autofabrikant verwacht dit jaar meer auto's te verkopen in Europa dan eerder werd aangenomen. In het derde kwartaal profiteerde het bedrijf stevig van de samenwerking met het Chinese Dongfeng om de groei buiten Europa aan te jagen. De verkopen in China stegen met 44 procent.

BAT

British American Tobacco (BAT) daalde 3,4 procent in Londen. De grootste tabaksproducent van Europa zag de sigarettenverkoop in de eerste 9 maanden van het jaar verder afnemen.

De euro was 1,2656 dollar waard, tegen 1,2725 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 81,79 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 86,09 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen