ECO25 jun '14 11:49

Beurzen verder achteruit

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen woensdag verder achteruit na de recente verliesbeurten.

ANP
ANP

De bereidheid onder beleggers om risico’s te nemen lijkt te zijn afgenomen door de escalatie van het geweld in het olierijke Irak.

,,We gaan wat verder naar beneden. Los van de situatie in Irak is er geen duidelijke oorzaak voor de koersdaling en is het meer een kleine teruggang in een markt die nog altijd verder omhoog lijkt te willen gaan. Het is kortom een dag waar we even doorheen moeten. Uit de VS krijgen we vanmiddag nog een behoorlijke rits economische cijfers die wellicht nog voor wat beweging kunnen zorgen'', aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,6 procent lager op 413,24 punten. De MidKap daalde ook 0,6 procent, tot 647,53 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leverden tot 0,7 procent in.

Weinig impact

Positief nieuws uit Nederland en Duitsland had weinig impact op de handel. Het Duitse onderzoeksbureau GfK liet weten dat het vertrouwen van Duitse consumenten in de afgelopen weken is toegenomen. Ook meldde statistiekbureau CBS dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal minder sterk is gekrompen dan eerder werd gedacht.

In de MidKap zette Imtech de daling voort met een min van 2 procent. De geplaagde technisch dienstverlener zakte dinsdag zonder direct aanwijsbare reden al bijna 11 procent. In een reactie op de sterke koersdaling liet een woordvoerder van Imtech weten dat het verkoopproces voor de ICT-divisie volgens planning verloopt. Ook blijft het bedrijf alle opties, waaronder de uitgifte van nieuwe aandelen, onderzoeken om de schuld met ten minste 400 miljoen euro te verlagen.

ArcelorMittal

Grootste dalers in de AEX waren staalconcern ArcelorMittal en maritiem dienstverlener SBM Offshore met minnen van 1,9 procent. Telecomconcern KPN ontliep de negatieve stemming op de beurzen en was met een winst van 0,5 procent de enige stijger. De overeenkomst van Telefónica Deutschland en Drillisch om de kleine speler op de Duitse telecommarkt toegang te geven tot het netwerk van O2 danwel E-Plus vergroot de kans dat de beoogde fusie tussen O2 en de dochter van KPN door Brussel wordt goedgekeurd.

In Parijs zakte GDF Suez 2,6 procent, tot 20,28 euro. De Franse overheid liet weten een belang van 3,1 procent in het Franse energiebedrijf te hebben verkocht voor 20,18 euro per aandeel.

De euro was 1,3605 dollar waard, tegen 1,3590 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent in prijs tot 106,63 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 113,89 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen