ECO20 dec '13 13:43Aangepast op 20 dec '13 15:56

Brussel onderzoekt verkoop E-Plus

Auteur: ANP Nieuws

De Europese Commissie heeft een diepgravend onderzoek ingesteld naar de verkoop van de Duitse dochter van KPN, E-Plus, aan Telefónica.

EPA
EPA

Volgens de commissie kan de samensmelting van E-Plus en het Duitse deel van Telefónica (O2) de concurrentie op de Duitse markt voor mobiele telefonie schaden.

Door de verkoop zouden twee van de vier Duitse mobiele telefoonnetwerken in elkaar worden geschoven en zou een bedrijf ontstaan dat ongeveer even groot is als de twee grootste spelers, Deutsche Telekom en Vodafone. Uit een voorlopig onderzoek is volgens Brussel al gebleken dat dit de concurrentie zou beperken op zowel de zakelijke als de consumentenmarkt.

De commissie vreest dat de grote Duitse telecombedrijven na de fusie van E-Plus en O2 minder geneigd zullen zijn kleinere aanbieders toe te laten op hun netwerk. Daarnaast zou het nieuwe fusiebedrijf minder noodzaak voelen om scherp te concurreren met Deutsche Telekom en Vodafone.

Een woordvoerder van KPN gaf desgevraagd aan dat het besluit van de commissie voldoet aan de verwachtingen, die zijn gebaseerd op eerdere vergelijkbare zaken. KPN vertrouwt er nog steeds op midden volgend jaar toestemming te krijgen voor de verkoop, stelde hij.

Woordvoerders van Telefónica en E-Plus kwamen met vergelijkbare reacties. Volgens Telefónica zal het nieuwe fusiebedrijf de concurrentie juist versterken, met positieve gevolgen voor consumenten.

De commissie heeft 90 werkdagen de tijd om tot een oordeel te komen. Dat betekent dat het besluit uiterlijk op 14 mei wordt bekendgemaakt.

KPN kondigde de verkoop van E-Plus in juli aan. De verkoop zou het Nederlandse telecombedrijf in totaal 8,6 miljard euro opleveren, waarvan 5 miljard euro in contanten wordt betaald.

Gerelateerde artikelen