ECO12 mei '14 15:50Aangepast op 12 mei '14 16:58

Positieve stemming op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen waren maandagmiddag positief gestemd.

ANP
ANP

Beleggers schoven de zorgen over de crisis in Oekraïne aan de kant en trokken zich op aan de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) volgende maand nieuwe steunmaatregelen zal nemen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 0,5 procent hoger op 403,77 punten. De MidKap klom 1,6 procent tot 661,26 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,4 procent. De hoofdindex in Frankfurt deed het beter met een plus van 1,2 procent.

De Russische regering liet maandag in een verklaring weten de uitslag van het referendum in Oost-Oekraïne als de uitdrukking van de wil van de bevolking te beschouwen. Volgens de voorlopige uitslag heeft een grote meerderheid voor onafhankelijkheid van Oekraïne gestemd. Moskou roept de separatisten op om zonder geweld uitvoering aan de uitslag te geven.

Gemalto

Digitaal beveiligingsbedrijf Gemalto was bovenin de AEX te vinden met een winst van 2,3 procent. Grootste daler was vastgoedconcern Unibail-Rodamco met een verlies van 3,7 procent. In de MidKap steeg Air France-KLM 3,6 procent. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern vervoerde in april meer passagiers dan een jaar geleden.

Op de lokale markt gaf Core Laboratories bijna 12 procent aan beurswaarde prijs. De dienstverlener aan de olie- en gassector gaf een winstwaarschuwing na teleurstellende resultaten in april. Macintosh Retail Group zakte 0,1 procent. Het moederbedrijf van winkelketens als Dolcis, Manfield en Kwantum wil de Belg Kurt Staelens benoemen tot nieuwe bestuursvoorzitter.

Alstom

In Frankfurt klom Sky Deutschland ruim 9 procent. De Britse aanbieder van betaaltelevisie BSkyB wil Sky Duitsland en Sky Italië overnemen van film- en televisiebedrijf 21st Century Fox. Rio Tinto en BHP Billiton wonnen in Londen 5,3 en 3 procent. JPMorgan verhoogde het advies voor de mijnbouwsector en bestempelden Rio Tinto en BHP als favorieten in de sector.

In Parijs steeg Alstom bijna 3 procent. Bondskanselier Angela Merkel liet afgelopen weekeinde weten dat de Duitse regering een samensmelting tussen het Franse industrieconcern en het Duitse Siemens zal steunen indien de bedrijven daartoe besluiten.

De euro was 1,3764 dollar waard, bijna evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 100,81 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 108,35 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen