ECO24 mrt '14 15:41

FNV: zet verkoop drank in supermarkt apart

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Supermarkten kunnen agressie tegen vaak jonge en onervaren kassamedewerkers voorkomen door aparte ruimtes in te richten voor de verkoop van alcohol en tabak.

ANP
ANP

Daarvoor pleitten de vakbonden FNV Jong en FNV Bondgenoten maandag.

Volgens de bonden krijgt sinds de minimumleeftijd voor de verkoop van drank en sigaretten is verhoogd naar 18 jaar, bijna de helft van het supermarktpersoneel te maken met boze klanten. Hoewel er nog geen meldingen zijn van daadwerkelijk fysiek geweld, kunnen de reacties volgens onderhandelaar Henk van der Ploeg van FNV Bondgenoten ,,voor een meisje van 16 uitermate intimiderend zijn''.

De vakorganisatie spreekt van een onhoudbare situatie. ,,Aan de ene kant moet gevraagd worden om een legitimatiebewijs, anders raak je je baan kwijt. Aan de andere kant word je dan geconfronteerd met boze klanten en worden jou niet de middelen aangereikt om daar op een veilige manier mee om te gaan. Dat moet anders'', aldus voorzitter Robbert Coenmans van FNV Jong.

Alcohol en tabak hoeven wat de vakbonden betreft niet helemaal te worden verbannen uit de supermarkt. ,,Een scheidingswandje kan al voldoende zijn'', aldus Van der Ploeg. Controle van de leeftijd kan dan bij binnenkomst gebeuren in plaats van bij de kassa. Daarvoor zou personeel boven de 18, ,,met overwicht en ervaring'' moeten worden ingezet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen