ECO18 aug '14 11:54

Beurzen veren weer op

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen veerden maandagmiddag weer op na de verliezen van afgelopen vrijdag.

ANP
ANP

Beleggers hopen dat de gesprekken over de situatie in Oekraïne tot een afname van de geopolitieke spanningen zullen leiden.

,,De angst voor de spanningen tussen Rusland en Oekraïne ebt weer wat weg en de rust keert even terug op de markt. Men blijft nerveus over de crisis in Oekraïne en de ontwikkelingen leiden tot flinke positieve en negatieve koersreacties. Per saldo zijn de beurzen in de afgelopen 3 maanden dan ook niets opgeschoten door de geopolitieke spanningen'', aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1,1 procent hoger op 399,70 punten. De MidKap klom 1,4 procent tot 587,29 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen 0,6 tot 1,4 procent vooruit.

Rusland

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat er ,,een zekere vooruitgang” is geboekt in de gesprekken over de Oekraïense crisis. De ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland praten maandag in Berlijn verder over de situatie in het land.

In de AEX waren geen dalers te bekennen. Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore, staalbedrijf ArcelorMittal en uitzender Randstad waren de sterkste stijgers onder de Amsterdamse hoofdfondsen met winsten van meer dan 2 procent. Bij de kleinere bedrijven daalde DPA ruim 4 procent na publicatie van de halfjaarcijfers. De detacheerder kondigde tegelijkertijd de overname van Fagro aan. Het bedrijf betaalt 9 miljoen euro in contanten voor het adviesbureau.

Roche

In Zürich won Roche 0,8 procent. Het Zwitserse farmaciebedrijf wil volgens persbureau Bloomberg ongeveer 7,5 miljard euro uitgeven om zijn Japanse branchegenoot Chugai Pharmaceutical helemaal in te lijven.

Telecom Italia (min 0,1 procent) is volgens ingewijden bezig een bod voor te bereiden dat kan oplopen tot 7 miljard euro op de Braziliaanse internetdienstverlener GVT. Het Italiaanse telecombedrijf zou daarmee het overnamebod van het Spaanse Telefónica (plus 0,6 procent) op GVT overtreffen.

De euro was maandagmiddag 1,3393 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 1 procent in prijs tot 96,30 dollar. Brentolie werd 1,2 procent goedkoper en kostte 102,26 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen