ECO27 nov '14 16:11Aangepast op 27 nov '14 16:56

OPEC verstoort recordjacht AEX

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam noteerde donderdag met iets minder dan een uur handelen voor de boeg iets onder de hoogste slotstand van het jaar.

ANP
ANP

Eerder op de dag werd het jaarrecord tussentijds nog aangescherpt, maar het OPEC-besluit om de olieproductie niet te verlagen verstoorde de stemming. Beleggers moesten het doen zonder sturing uit de Verenigde Staten, omdat Wall Street vanwege Thanksgiving Day is gesloten.

De AEX-index noteerde omstreeks 16.45 uur 0,4 procent hoger op 425,48 punten. Op 19 september sloot de index op 425,74 punten, tot nu toe de hoogste stand van het jaar. De MidKap klom 0,8 procent tot 628,21 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen tot procent 0,4. Overigens had beursuitbater Euronext tot na het middaguur te kampen met een storing, waardoor geen indexkoersen konden worden berekend.

In Frankfurt steeg de DAX (plus 0,6 procent) voor de elfde dag op rij nadat was gebleken dat de werkloosheid in Duitsland in november op het laagste punt ooit is gebleven. Wel daalde de inflatie in de grootste economie van Europa naar het laagste niveau sinds 2010. De ontwikkeling van het prijspeil staat vooral onder druk door de dalende energieprijzen. De lage inflatie is een bron van zorg voor de Europese Centrale Bank (ECB). Marktkenners denken dat de ECB zijn verwachtingen voor de inflatie opnieuw neerwaarts zal moeten bijstellen.

Verliezen

Het OPEC-besluit zorgde voor forse verliezen bij olieconcerns en dienstverleners aan de sector. In de AEX noteerde Shell 3,7 procent lager en stonden ook de dienstverleners Fugro en SBM Offshore tot 4,9 procent in de min. Koploper was pakketvervoerder TNT met een winst van 2,9 procent.

In Frankfurt zakte Infineon 2,4 procent. De Duitse chipfabrikant boekte een hogere jaarwinst, maar de vooruitzichten vielen tegen. De resultaten van het Franse drankenconcern Rémy Cointreau (plus 2,4 procent) vielen in Parijs wel in goede aarde.

De euro was 1,2490 dollar waard, tegen 1,2508 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,7 procent minder op 70,96 dollar. Brentolie werd 3,9 procent goedkoper op 74,70 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen