ECO10 mrt '14 16:13Aangepast op 10 mrt '14 16:58

Beurzen volgen Wall Street omlaag

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gaven maandagmiddag de winsten uit handen na de lagere opening van Wall Street.

ANP
ANP

Teleurstellende handelsdata uit China en de aanhoudende bezorgdheid over Oekraïne drukten op de beurskoersen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,7 procent lager op 393,45 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 666,25 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt zakten tussen 0,4 en 0,8 procent. De beurs in Parijs noteerde vlak. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex in de ochtendhandel 0,4 procent in de min.

SBM Offshore was de grootste daler in de AEX met een verlies van 3,7 procent. Sterkste stijger was technisch dienstverlener Imtech met een winst van 1,9 procent. Uitzender Randstad volgde met een plus van 1,2 procent na een adviesverhoging door UBS.

Altice

Het in Amsterdam genoteerde Franse telecombedrijf Altice verloor 7,4 procent. De onderneming deed eerder een bod op media- en telecombedrijf SFR van waarschijnlijk 14,7 miljard euro. Concurrent Bouygues deed een tegenbod van 19 miljard euro. Zondag werd bekend dat Bouygues in onderhandeling is over de verkoop van een deel van zijn netwerk en mobiele frequenties. Op deze manier hoopt Bouygues de bezwaren van toezichthouders tegen een overname van SFR weg te nemen. Bouygues klom in Parijs met ruim 7 procent.

In Londen stonden de mijnbouwers onder druk nadat afgelopen weekeinde bleek dat China's export in februari onverwacht hard naar beneden is getuimeld. Antofagasta, BHP Billiton, Rio Tinto en Anglo American leverden tussen 2 en 3 procent in.

Chinese economie

Ook de staalbedrijven hadden last van het slechte nieuws over de Chinese economie. ArcelorMittal zakte in Amsterdam 3 procent, ondanks dat het staalconcern de vooruitzichten voor dit jaar bevestigde. In de MidKap stond staalgroep AMG op een min van 1,4 procent.

Fyffes maakte in Dublin een koerssprong van bijna 45 procent. De Amerikaanse fruitproducent Chiquita Brands International, bekend van het bananenmerk, gaat fuseren met zijn Ierse branchegenoot om 's werelds grootste bananenbedrijf te vormen.

De euro was 1,3874 dollar waard, nagenoeg evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 101,22 dollar per vat. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 108,01 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen