ECO16 okt '14 09:17Aangepast op 16 okt '14 09:58

AEX levert openingswinst in

Auteurs: ANP Nieuws en BNR Webredactie

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam zag donderdagochtend de openingswinst weer verdampen.

Ook op de andere Europese effectenmarkten werden de winsten weer grotendeels ingeleverd. De stemming bleef onrustig na de zware koersverliezen van een dag eerder. Ook werd gewacht op de Europese inflatiecijfers, die later op de ochtend bekend worden gemaakt.

De AEX-index, die woensdag het grootste dagverlies in 3 jaar leed, noteerde in de vroege handel 0,6 procent lager op 377,56 punten. De MidKap zakte 0,9 procent tot 535,86 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden 0,1 en 0,6 procent in. De FTSE-index in Londen noteerde een plusje van 0,1 procent.

Verffabrikant AkzoNobel was koploper in de AEX met een plus van 0,6 procent na een adviesverhoging door Nomura. Aegon zakte 0,6 procent. De verzekeraar verkoopt zijn Canadese activiteiten voor 423 miljoen euro aan Wilton Re.

Ziggo omlaag

Ziggo verloor 0,6 procent. Het kabelbedrijf, dat naar verwachting binnenkort van de beurs verdwijnt en fuseert met branchegenoot UPC, zag de omzet in het derde kwartaal met bijna 3 procent toenemen.

In de MidKap leverde Air France-KLM 2,5 procent in na het verrassende vertrek van KLM-topman Camiel Eurlings. De termijn van Eurlings liep nog tot april volgend jaar, maar de raad van commissarissen zag geen heil in een verlenging van zijn dienstverband.

Wereldhave verliest

Wereldhave zakte 0,6 procent. Het vastgoedbedrijf neemt zes Franse winkelcentra over voor in totaal 850 miljoen euro van Unibail-Rodamco. Groothandel- en supermarktbedrijf Sligro daalde 0,8 procent na publicatie van de omzetcijfers.

In Zürich zakte Nestlé 1,8 procent. Het Zwitserse voedingsmiddelenconcern heeft de omzet in de eerste 9 maanden van dit jaar iets minder hard zien groeien dan verwacht. Carrefour won in Parijs 0,2 procent. De Franse supermarktketen zag de omzet in het derde kwartaal iets teruglopen, maar handhaafde de verwachting voor 2014. De Franse drankengroep Remy Cointreau steeg ruim 2 procent na handhaving van de groeidoelstellingen.

De euro was met 1,2780 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 80,71 dollar. Brentolie werd bijna 1 procent goedkoper en kostte 83,08 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen