ECO14 okt '14 11:58

Beurzen verder omlaag na slechte cijfers

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gaven dinsdagmiddag terrein prijs in navolging van de koersverliezen op Wall Street.

ANP
ANP

De stemming verslechterde verder na een reeks macro-economische cijfers. Zo bleek het vertrouwen van Duitse beleggers verder afgenomen en de industriële productie in de eurozone wat scherper te zijn gedaald dan voorzien.

,,De beurzen vallen verder terug dan verwacht. Het is opvallend hoe nerveus er wordt gereageerd. In Europa valt het economisch herstel wat tegen, maar de rest van de wereld draait nog best'', aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index noteerde aan het begin van de middag 1,6 procent lager op 388,15 punten. De MidKap daalde 1,2 procent tot 545,50 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,9 procent.

Grootste daler

ING was met een verlies van ruim 3 procent de grootste daler in de AEX. Randstad daalde 2 procent. Telecomconcern KPN was de enige stijger met een winst van 0,4 procent na een positief rapport van Morgan Stanley.

In Londen ging de Britse detacheerder Michael Page 10 procent onderuit na een verlaging van de winstverwachting. Het Britse modehuis Burberry daalde 4 procent. Het concern waarschuwde bij publicatie van de halfjaarcijfers voor moeilijkere omstandigheden in de komende maanden.

SABMiller

Bierbrouwer SABMiller had in het afgelopen kwartaal last van lastige marktomstandigheden in China en Australië. Ook in Europa zakten de bierverkopen na een sterk voorjaar in. Het aandeel daalde op de Londense beurs 1,8 procent. In Parijs won Iliad daarentegen bijna 11 procent. Het Franse telecombedrijf staakt de overnamestrijd om T-Mobile US, de Amerikaanse tak van branchegenoot Deutsche Telekom.

De euro was 1,2649 dollar waard, tegen 1,2690 dollar bij het einde van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent minder op 84,82 dollar. Brentolie zakte 1 procent in prijs tot 87,98 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen