ECO12 aug '14 15:51Aangepast op 12 aug '14 16:41

Verliezen op Europese beurzen lopen op

Auteurs: ANP Nieuws en BNR Webredactie

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen dinsdag in de middaghandel verder achteruit.

Op een zeer rustige handelsdag werd de stemming gedrukt door een onverwacht sterke daling van het vertrouwen onder Duitse beleggers. Verder werd er gas terug genomen na de mooie koerswinsten van maandag.

Een uur voor het slot stond de Amsterdamse AEX-index 0,4 procent lager op 395,06 punten. De MidKap noteerde 0,1 procent in de min op 548,42 punten. In Parijs en Frankfurt gingen de hoofdgraadmeters 0,6 en 0,9 procent achteruit. De FTSE-index in Londen hield de schade beperkt tot een min van 0,1 procent.

Op Wall Street schommelden de Dow Jones en de S&P 500 rond de slotstanden van maandag.

Fugro

Het Duitse onderzoeksbureau ZEW meldde in de ochtendhandel dat het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in augustus fors is gedaald door de crisis in Oekraïne. Het vertrouwen vertoont het hele jaar al een dalende lijn, nadat in december vorig jaar de hoogste stand in 7 jaar werd bereikt.

De sterkste daler in de AEX was bodemonderzoeker Fugro met een min van bijna 9 procent na een adviesverlaging door Natixis. Verzekeraar Delta Lloyd was de koploper met een plus van 1,4 procent.

Henkel

Bij de kleine bedrijven werd ICT Automatisering bijna 6 procent meer waard. De automatiseerder verkoopt zijn Duitse activiteiten aan het Franse Alten.

In Frankfurt zakte Henkel 4,6 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. De producent van onder meer Persil en Schwarzkopf denkt dat de spanningen in Oekraïne en het Midden-Oosten uiteindelijk een wissel zullen trekken op de jaarresultaten van het bedrijf.

Euro

Prudential won in Londen 2 procent. Beleggers waren tevreden over de resultaten die de Britse verzekeraar in de loop van de ochtend naar buiten bracht.

De euro stond dinsdagmiddag op 1,3350 dollar, tegen 1,3385 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 97,42 dollar. Brentolie zakte 1 procent in prijs en kostte 103,63 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen