ECO22 aug '14 17:52

Beurzen krijgen weinig steun van Yellen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met kleine verliezen gesloten.

ANP
ANP

De hele dag werd uitgekeken naar de speech van Fed-president Janet Yellen op de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole. De Amerikaanse centralebankpresident gaf uiteindelijk echter weinig duidelijkheid over het moment waarop de rente in de VS zal worden verhoogd.

De Amsterdamse AEX-index eindigde 0,3 procent in de min op 404,48 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 601,07 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden 0,7 en 0,9 procent in. De FTSE-index in Londen sloot nagenoeg onveranderd.

Yellen gaf in haar toespraak aan dat de rente mogelijk sneller moet worden verhoogd dan nu wordt aangenomen. Anderzijds wees ze erop hoe lastig het is om vast te stellen in welke mate de Amerikaanse arbeidsmarkt is hersteld van de crisis. De komende tijd moeten centrale bankiers daarom volgens haar met open vizier naar de ontwikkelingen kijken, zonder zich aan bepaalde beleidsstappen te committeren.

Gemalto

De AEX werd aangevoerd door bouw- en kunstmestbedrijf OCI en digitaal beveiliger Gemalto, die circa 1,5 procent wonnen. Beide nieuwelingen komen volgende week als laatste van de 25 hoofdfondsen van het Damrak met hun halfjaarresultaten. Fugro sloot de rij van die hoofdfondsen. De bodemonderzoeker werd 2,2 procent minder waard.

In de MidKap zakte Arcadis 1,7 procent. Het advies- en ingenieursbedrijf kwam donderdag met een verhoogd overnamebod op het Britse Hyder Consulting. Daarmee hoopt het Nederlandse bedrijf de Japanse concurrent Nippon Koei af te kunnen schudden. Dat bedrijf reed Arcadis onlangs in de wielen door ook op Hyder te bieden.

Beter Bed

Bij de kleinere bedrijven won Beter Bed bijna 2 procent. De beddenverkoper zag de omzet en winst in de eerste jaarhelft afnemen, maar verwacht dat het voorzichtige herstel op de Nederlandse markt duidelijk doorzet in het derde kwartaal.

Wetenschappelijk uitgever Brill liet donderdag nabeurs weten dat de winst en omzet in de eerste helft van dit jaar op hetzelfde niveau zijn uitgekomen als een jaar eerder. Voor heel 2014 gaat het bedrijf uit van betere resultaten dan in 2013. Desondanks leverde het aandeel Brill 1,6 procent in.

De euro was 1,3235 dollar waard, tegen 1,3287 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,9 procent tot 93,10 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper en kostte 102,27 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen