ECO9 sep '13 04:21

Biesheuvel begint beweging voor ondernemers

Auteur: ANP Nieuws

De voormalige voorman van MKB-Nederland Hans Biesheuvel begint een nieuwe beweging voor ondernemers onder de naam Ondernemend Nederland (ONL).

Dat zegt hij in een interview met Het Financieele Dagblad van maandag. "Het wordt echt een organisatie voor en door ondernemers", legt Biesheuvel maandag uit op BNR. "We willen ons heel positief opstellen, de mouwen willen opstropen en Nederland door de crisis heen trekken."

"MKB-Nederland is een vereniging van verenigingen. De leden zijn dus branche-organisaties en die vertegenwoordigen een sector. Ze zijn ook gericht op de uitdagingen in die sector en dat heeft ook een functie. Maar de rechtstreekse zelfstandige ondernemer staat daar op grote afstand. Ik heb de afgelopen jaren gemerkt dat er bij veel ondernemers een behoefte is om direct invloed te hebben op de economische agenda van Nederland", vertelt Biesheuvel.

Geen baantjesjagers
"Het wordt een belangenbehartiger voor ondernemers, waarbij ze zelf de agenda bepalen en niet de baantjesjagers in Den Haag'', zegt Biesheuvel over ONL. "Het primaire doel is om politici te overtuigen van het standpunt van ondernemers.''

MKB-Nederland zou geen individuele bedrijven als leden meer hebben. "Ik ken geen ondernemer die zich vertegenwoordigd voelt'', zegt Biesheuvel.

ONL wordt daarom een platte organisatie zonder politieke inmenging. Biesheuvel schat in dat de nieuwe organisatie een succes zal zijn als 100.000 ondernemers zich erbij hebben aangesloten. "Dan zal de politiek bereid zijn om naar onze plannen voor de Nederlandse economie te luisteren, en dan kunnen onze agendapunten bewaarheid worden."

Nijhuis is verbaasd
Jos Nijhuis, directeur van Schiphol, heeft zich een beetje verbaasd over het initiatief van Biesheuvel, zegt hij op BNR. Daarnaast vindt hij dat Biesheuvel een beetje onduidelijk is over zijn plan. "Is het nu een nieuwe vereniging, wordt het straks een nieuwe politieke partij? Dat het mkb-bedrijf ongelooflijk belangrijk is voor de Nederlandse economie, dat erken ik en steun ik ook. Maar het verhaal heeft mij een beetje verbaasd."

Daarnaast vindt Nijhuis dat Biesheuvel vanuit zijn eerdere functie als voorzitter van MKB Nederland een positie had waarmee hij een verandering teweeg zou kunnen brengen om zo toch de individuele bedrijven en ondernemers te steunen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen