ECO16 okt '14 19:33Aangepast op 16 okt '14 21:39

Opleving op Wall Street van korte duur

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York leverden donderdag in de middaghandel (lokale tijd) eerdere winsten grotendeels in.

ANP
ANP

Een centrale bankier zorgde met een oproep voor het voorlopig voortzetten van steun kortstondig voor een opleving, maar zorgen over schade aan de wereldeconomie door de malaise in Europa kreeg al snel weer de overhand.

Ruim drie kwartier voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent lager op 16.128 punten. De S&P 500 ging 0,1 procent omhoog tot 1864 punten en de Nasdaq won 0,2 procent tot 4223 punten.

De oproep voor aanhoudende steun kwam van president James Bullard van de Federal Reserve Bank in de stad St. Louis, een van de 12 regionale banken die samen de Federal Reserve vormen. Bullard, die geen lid is van het beleidsbepalende orgaan van de centrale bank, wees naar de afnemende inflatieverwachtingen. ,,De verwachtingen nemen af, dat is een belangrijke overweging voor een centrale bank. En vanwege die reden denk ik dat het een logische reactie op het huidige kruispunt is om het einde van de steun uit te stellen''. De omvangrijke steun van de Federal Reserve in de afgelopen jaren, zorgde voor een ongekende opmars van de aandelenbeurzen.

Opstekers

,,Bullard gaf de markten een adrenalineshot, maar zoals hij zelf ook opmerkte, maken de markten zich zorgen over Europa. Ook de afvlakkende groei in China en het oplopende ebola-gevallen baart beleggers zorgen'', zei een handelaar.

Voor de handelsaanvang kregen beleggers nog twee opstekers voorgeschoteld. Zo daalde het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS vorige week met 23.000 tot 264.000 stuks. Dat is het laagste niveau sinds april 2000. Daarnaast bleek dat de industriële productie in de VS in september met 1 procent steeg ten opzichte van augustus, waar economen gemiddeld rekenden op een plus van 0,4 procent.

Netflix

Het meest in het oog springende fonds was Netflix met een koersverlies van 20 procent. De aanbieder van internet-tv presenteerde woensdag na het slot tegenvallende derdekwartaalcijfers, vooral wat betreft de werving van nieuwe abonnees.

Chesapeake Energy schoot 17 procent omhoog nadat het bedrijf aankondigde gas- en olievelden te verkopen aan Southwestern Energy voor 5,4 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen