ECO24 jun '14 09:46

AEX opent met winst

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs is dinsdag met winst geopend.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten begonnen licht hoger na de verliesbeurt van een dag eerder. Beleggers wachten nog op het Duitse ondernemersvertrouwen, dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,2 procent hoger op 416,58 punten. De MidKap steeg ook 0,2 procent, tot 652,94 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 0,3 procent vooruit.

Grootste stijger in de AEX was speciaalchemiebedrijf DSM met een winst van 2,5 procent. De financiële bedrijven Delta Lloyd en ING stonden onderaan met minnen van respectievelijk 0,4 en 0,3 procent.

Air France-KLM

In de MidKap ging Air France-KLM aan kop met een plus van meer dan 2 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft zo’n 38,6 miljoen euro geïnvesteerd in de Braziliaanse prijsvechter GOL. Air France-KLM stak ook ruim 24 miljoen euro in VRG Linhas Aéras, een dochterbedrijf van GOL.

Op de lokale markt zakte Altice bijna 5 procent. Het in Amsterdam genoteerde kabelbedrijf gaat 17,9 miljoen nieuwe aandelen uitgeven. Met de uitgifte denkt Altice circa 950 miljoen euro op te halen. De aandelen worden geplaatst bij institutionele beleggers.

ThromboGenics

In Brussel raakte ThromboGenics ruim 30 procent aan beurswaarde kwijt. Het Leuvense biofarmabedrijf liet na een strategische herziening weten op eigen benen te blijven staan. Er wordt wel gezocht naar een partner voor de commercialisering van het oogmiddel Jetrea in de Verenigde Staten. Ook verlaat de financiële topman Chris Buyse het bedrijf.

Syngenta maakte in Zürich een koerssprong van 6,5 procent. Het aandeel reageerde op berichten dat de Amerikaanse producent van landbouwproducten Monsanto serieuze interesse heeft getoond in een overname van het Zwitserse zadenbedrijf. Monsanto wilde Syngenta kopen voor 34 miljard dollar (25 miljard euro). Inleidende gesprekken ketsten echter al snel af.

De euro was 1,3608 dollar waard, tegen 1,3592 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent in prijs tot 105,77 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 113,92 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen