ECO12 feb '14 08:49

Pensioenfonds PME gaat pensioenen verlagen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het Pensioenfonds van de Metalektro (PME) gaat de pensioenen in april met 0,5 procent verlagen omdat de financiële positie van het fonds onvoldoende is hersteld.

ANP
ANP

Dat heeft PME woensdag bekendgemaakt.

De dekkingsgraad van het fonds, die aangeeft in hoeverre een fonds aan zijn verplichtingen kan voldoen, kwam op de peildatum 31 december, uit op 103,8 procent. Dat is 0,5 procent onder de minimaal vereiste dekkingsgraad.

,,Het bestuur van PME heeft de afgelopen weken grondig onderzocht of een verlaging van de pensioenen kon worden vermeden. Gekeken is in hoeverre eerder genomen maatregelen voldoende waren'', aldus PME-voorzitter Franswillem Briët.

Waarschuwing

PME waarschuwde eind januari al, als enige van de grotere pensioenfondsen in Nederland, dat er werd nagedacht over een een nieuwe verlaging van de pensioenen dit jaar. Per 1 april vorig jaar voerde het fonds al een forse verlaging van de pensioenuitkeringen door van 5,1 procent.

PME gaf woensdag ook aan dat de opgebouwde pensioenrechten van de werknemers eveneens met 0,5 procent worden verlaagd.

Maatregel

Door de maatregel krijgt een gepensioneerd metaalbewerker met een gemiddeld PME-pensioen van 660 euro bruto per maand 3,30 euro bruto per maand minder pensioen.

Als de positie van het fonds aan het eind van 2014 voldoende is verbeterd, dan heeft het bestuur de ruimte om de pensioenen te verhogen en daarmee deze verlaging te compenseren, aldus PME.

Het fonds heeft 630.000 deelnemers.

Gerelateerde artikelen