ECO27 apr '14 17:08Aangepast op 27 apr '14 18:00

Focus beurzen op banencijfer, Fed en Oekraïne

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenmarkten zullen deze week vooral uitkijken naar het officiële Amerikaanse banencijfer en de beleidsvergadering van de Federal Reserve.

ANP
ANP

Ook komen er weer veel bedrijfsresultaten, onder meer van de oliegiganten Shell, ExxonMobil en Chevron. Verder zullen beleggers afwachten hoe de gespannen situatie in Oekraïne zich ontwikkelt.

Shell opent woensdag voorbeurs de boeken over het eerste kwartaal. Ook Randstad en Air France-KLM komen die dag met kwartaalresultaten. Andere fondsen op het Damrak die deze week met cijfers komen, zijn onder meer de detacheerders USG People en Brunel, de producent van technisch textiel TenCate, pakketjesvervoerder TNT Express en navigatiedienstverlener TomTom.

Naast kwartaalresultaten zullen ook macrocijfers van invloed zijn op de beurshandel. Zo komen er gegevens over de Duitse inflatie, werkloosheid, winkelverkopen en het consumentenvertrouwen in Duitsland. Op Europees niveau zullen cijfers naar buiten worden gebracht over het economisch vertrouwen, de inflatie en de werkloosheid. Verder worden veel cijfers over de industriële bedrijvigheid in de Europese landen en de eurozone gepubliceerd.

Fed

Donderdag wordt een cijfer gepubliceerd over de groei van de Nederlandse industrie. Die dag maakt de Chinese overheid ook gegevens bekend over de bedrijvigheid in de omvangrijke industrie in het land, die al maanden zwak is.

Uit de Verenigde Staten komt woensdag een eerste raming over de economische groei in het eerste kwartaal. Die dag neemt de Fed een besluit over het verder afbouwen van het steunbeleid. Economen verwachten dat het maandelijkse bedrag dat wordt gespendeerd aan de opkoop van obligaties, met 10 miljard dollar zal worden verlaagd tot 45 miljard dollar.

Banenrapport

De Amerikaanse overheid maakt vrijdag het banenrapport over april bekend. Daarin wordt gerekend op een banengroei (exclusief de landbouw) met 215.000, tegen 192.000 in maart. Tevens komen er onder meer berichten over de Amerikaanse huizenprijzen, het consumentenvertrouwen in de VS, de industrie en de woningverkopen.

De AEX-index in Amsterdam sloot vrijdag met een verlies van 1,1 procent door de zorgen over Oekraïne. Ook de beurzen op Wall Street sloten flink lager.

Vanwege de viering van 1 mei zijn de beurzen van Euronext in Parijs, Amsterdam, Brussel en Lissabon donderdag gesloten. De beurzen in Londen, New York en Tokio zijn die dag wel geopend.

Gerelateerde artikelen