ECO7 okt '14 07:57Aangepast op 7 okt '14 09:01

'Lager begin voor AEX'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam begint dinsdag waarschijnlijk met verlies.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen zullen lager openen in navolging van de koersverliezen op Wall Street.

,,Het ziet ernaar uit dat het niet zo’n goede dag gaat worden. Het blijft voorlopig een beetje een flauwe markt. Beleggers bereiden zich voor op de notulen van de Fed op woensdag en het kwartaalcijferseizoen, dat volgende week losbarst“, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

In Amsterdam staat Imtech in de belangstelling. De geplaagde technisch dienstverlener heeft een schikking getroffen met beleggersvereniging VEB en richt een speciaal fonds op om gedupeerde particuliere aandeelhouders deels te compenseren. Het bedrijf liet daarnaast weten dat de nettoschuld sinds eind juni verder is opgelopen, tot meer dan 1,1 miljard euro.

Air France-KLM

Air France-KLM maakt volgens de Franse krant Le Parisien mogelijk dinsdag de oprichting van een nieuwe prijsvechter bekend. Het luchtvaartconcern stond de afgelopen weken flink onder druk door strubbelingen met piloten, die zich hevig verzetten tegen de oprichting van een nieuwe Europese tak van prijsvechter Transavia.

Op macro-economisch vlak bleek dat de industriële productie in Duitsland in augustus met 2,8 procent is afgenomen. Economen hadden gerekend op een daling met 0,5 procent.

Verre Oosten

De beurzen in het Verre Oosten lieten dinsdag een gemengd beeld zien. Beleggers verwerkten de rentebesluiten van de Bank of Japan en de Reserve Bank of Australia, die beide conform verwachting het monetaire beleid onveranderd lieten. De Nikkei in Tokio sloot 0,7 procent in de min. De All Ordinaries in Sydney daalde 0,2 procent. Mijnbouwbedrijf Rio Tinto zat in de lift nadat het concern liet weten een overnamebod van branchegenoot Glencore te hebben afgeslagen.

De Amerikaanse aandelenmarkten gingen maandag, ondanks een hogere opening, met lichte verliezen de handel uit. Beleggers waren terughoudend in afwachting van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten, die later deze week verschijnen.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 16.991,97 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,2 procent tot 1964,84 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,5 procent omlaag naar 4454,80 punten.

De Europese aandelenmarkten sloten maandag met overwegend kleine winsten. Op het Damrak eindigde de AEX-index 0,3 procent hoger op 412,24 punten, terwijl de MidKap 0,1 procent daalde tot 584,01 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs sloten tot 0,6 procent in de plus.

De euro was dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,2629 dollar waard, tegen 1,2585 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 90,27 dollar. Brentolie zakt ook 0,1 procent in prijs, tot 92,69 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen