ECO24 jul '14 09:21Aangepast op 24 jul '14 09:46

Unilever zet AEX onder druk

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag licht lager geopend.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen begonnen met kleine verliezen. In Amsterdam werd de stemming gedrukt door tegenvallende resultaten van zwaargewicht Unilever. Bij de middelgrote bedrijven was TomTom in trek na goed ontvangen kwartaalcijfers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na opening van de beurs 0,4 procent lager op 406,91 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 627,85 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden tot 0,4 procent.

Unilever behoorde tot de grootste dalers in de AEX met een min van 2 procent. Het levensmiddelenconcern heeft de groei in de eerste helft van 2014 weer zien vertragen. Beleggers waren wel tevreden over de resultaten van Reed Elsevier. Het uitgeefconcern was met een winst van 2,8 procent de sterkste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen.

MidKap

In de MidKap was technisch dienstverlener Imtech een opvallende stijger met een plus van bijna 9 procent. Navigatiebedrijf TomTom dikte 4,5 procent aan na een verhoging van de omzetverwachting voor het gehele jaar. Ook de resultaten van diervoerderbedrijf Nutreco (plus 1 procent) en textielproducent TenCate (plus 3,4 procent) vielen in goede aarde.

ASM International (ASMI) verging het minder goed. De toeleverancier aan de chipindustrie bungelde onderaan de MidKap met een koersverlies van ruim 5 procent nadat het bedrijf waarschuwde dat de omzet in het derde kwartaal verder zal afnemen.

BASF

In Frankfurt leverde BASF meer dan 3 procent in na publicatie van teleurstellende resultaten. Volgens het Duitse chemieconcern werd de omzetgroei onder meer getemperd door de dure euro.

Ook het Zwitserse farmaceutisch concern Roche had last van nadelige wisselkoerseffecten. 's Werelds grootste producent van geneesmiddelen tegen kanker zag de winst en omzet in de eerste helft van het jaar afnemen. De daling was echter minder erg dan gevreesd en het aandeel klom in Zürich ruim 1 procent.

De euro was 1,3449 dollar waard, tegen 1,3462 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 102,83 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,2 procent tot 107,81 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen