ECO7 okt '14 15:11

IMF somberder over groei Nederlandse economie

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - De Nederlandse economie gaat dit jaar voor het eerst sinds 2011 vooruit, maar het herstel is minder sterk dan eerder werd gedacht.

Dat blijkt uit de nieuwe ramingen die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag heeft gepubliceerd.

Het IMF verwacht dat de economische groei in Nederland dit jaar uitkomt op 0,6 procent, na een krimp met 0,7 procent in 2013. Voor 2015 wordt nu een vooruitgang van 1,4 procent voorzien. In april werd nog een plus van 0,8 procent in 2014 en een verdubbeling van die groei in 2015 voorspeld.

De economen in Washington zijn met hun raming voor 2014 wat pessimistischer dan het Centraal Planbureau (CPB), dat onlangs vasthield aan de voorspelling van 0,75 procent economische groei. Het CPB rekent voor volgend jaar op een plus van 1,25 procent.

Herstel

Het IMF voorspelt dat de werkloosheid dit jaar piekt op 7,3 procent, om vervolgens vanaf volgend jaar licht te dalen. De werkloosheid blijft daarbij in 2015 wel hoger dan vorig jaar. Die prognoses liggen in lijn met die van het CPB.

Met de verwachte groei herstelt de Nederlandse economie enigszins van de twee voorgaande jaren van krimp. Afgezien van die jaren en het nog slechtere 2009, waarin de economie ruim 3 procent kleiner werd, blijft de groei echter nog altijd steken op het laagste niveau sinds 2003.

Op basis van een apart onderzoek liet het IMF maandag al weten uit te gaan van een gematigd herstel van de Nederlandse economie in de komende tijd. De groei is vooral te danken aan de export, mede omdat de hoge schulden van huishoudens een rem blijven zetten op de consumentenbestedingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen