ECO14 mrt '14 07:58Aangepast op 14 mrt '14 08:38

'Amsterdamse beurs begint lager’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam begint vrijdag naar verwachting lager.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen met verliezen openen in navolging van de negatieve stemming in Azië en de lagere slotstanden op Wall Street. Beleggers zijn nerveus over het referendum op de Krim dat dit weekeinde wordt gehouden en nemen geen risicovolle posities meer in.

,,De AEX opent 2 tot 3 punten lager. We hebben al een pittige week achter de rug en nu het referendum op de Krim steeds dichterbij komt beginnen beleggers steeds nerveuzer te worden. Er is nog geen paniek, maar de markt is wel ongerust en onzeker over de gevolgen van een aansluiting van de Krim bij Rusland. Wat zal het Westen gaan doen en welke sancties zullen er worden genomen?'', aldus directeur Claudio Serra van IG Nederland.

De bevolking van het Oekraïense schiereiland de Krim mag zich zondag in een referendum uitspreken over aansluiting bij Rusland. Waarnemers gaan ervan uit dat een meerderheid van de bevolking van de Krim zich zal uitspreken voor aansluiting bij Moskou. Dit is echter zeer tegen de zin van het Westen dat dreigt met economische sancties tegen Rusland. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry doet vrijdag nog een nieuwe poging om zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov annexatie van de Krim uit het hoofd te praten.

Beter Bed

In Amsterdam bracht Beter Bed de definitieve jaarcijfers naar buiten. De cijfers komen overeen met wat de beddenverkoper op 22 januari al had bekendgemaakt. Het bedrijf verwacht dit jaar nog niet te profiteren van enig economisch herstel in Nederland. De eerste echte opleving wordt pas laat in 2014 of begin 2015 verwacht.

De beurzen in Verre Oosten gingen vrijdag eensgezind omlaag. In Tokio leverde de Nikkei 3,3 procent in. De Japanse beurs verloor deze week meer dan 6 procent. De Japanse exportbedrijven stonden onder druk door een stijging van de Japanse yen, die als een veilige haven wordt gezien in onzekere tijden.

Wall Street

De Amerikaanse en Europese aandelenbeurzen sloten donderdag met flinke verliezen. Beleggers waren nerveus over de gespannen situatie rond de Krim en trokken zich weinig aan van meevallend nieuws over de Amerikaanse economie. Ook tegenvallende economische cijfers uit China maakten beleggers terughoudend.

Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 1,4 procent lager op 16.108,89 punten. De brede S&P 500 daalde 1,2 procent tot 1846,34 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 1,5 procent tot 4260,42 punten.

Slot AEX

In Amsterdam sloot de AEX-index 1,4 procent lager op 386,06 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 656,22 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 1,9 procent.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3859 dollar waard, tegen 1,3907 dollar bij het slot van de Europese aandelenhandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 98,10 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 107,38 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen