ECO23 okt '14 09:16Aangepast op 23 okt '14 09:43

Unilever en Gemalto drukken AEX

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdagochtend in de min geopend.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen begonnen lager in navolging van de koersverliezen in Azië en New York. Beleggers verwerkten een grote hoeveelheid resultaten van toonaangevende Europese bedrijven, waaronder tegenvallende cijfers van de AEX-fondsen Unilever en Gemalto.

De AEX-index noteerde in het eerste uur van de handel 1,4 procent lager op 390,61 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 587,65 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,2 procent.

Bodemonderzoeker Fugro stond onderaan de AEX met een min van 4,8 procent na een nieuwe winstwaarschuwing van de Noorse concurrent Petroleum Geo-Services (PGS). Gemalto volgde met een verlies van 4 procent. De digitaal beveiliger zag de omzet in het derde kwartaal minder sterk toenemen dan analisten hadden verwacht.

Unilever verliest

Unilever leverde 3,7 procent in. Het levensmiddelenconcern heeft de marktomstandigheden in het derde kwartaal verder zien verslechteren. In opkomende markten bleef de groei daarbij zwak, terwijl de vraag in China sterk afnam. In de MidKap waren beleggers niet onder de indruk van het kwartaalbericht van industrieel toeleverancier Aalberts Industries (min 2,1 procent).

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft in het derde kwartaal de winst ruim zien verdubbelen, dankzij een hoger handelsvolume van zijn klanten. Het aandeel daalde in Zürich desondanks met 0,9 procent. Daimler daalde meer dan 1 procent in Frankfurt, ondanks dat het Duitse moederbedrijf van Mercedes-Benz een sterk financieel kwartaal heeft gedraaid.

Lloyds Banking Group

In Londen verloor Lloyds Banking Group 0,9 procent. De Britse bank gaat volgens mediaberichten de komende 3 jaar zo'n 9000 banen schrappen. Tesco zakte ruim 5 procent na teleurstellende resultaten. Ook is de voorzitter van de Britse supermarktketen bereid op te stappen vanwege het boekhoudschandaal bij het bedrijf.

De euro was 1,2617 dollar waard, tegen 1,2658 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 80,33 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 84,39 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen