ECO15 apr '14 18:17

Escalatie Oekraïne drukt op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Europese beurzen schrokken dinsdagmiddag van de militaire escalatie in Oekraïne.

ANP
ANP

Waar de graadmeters in de vroege middaghandel nog een gemengd beeld boden, sloten de indices allemaal diep in het rood. Ook een matig cijfer over het beleggersvertrouwen in de Duitse economie drukte de stemming.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,7 procent lager op 392,66 punten. De MidKap-index leverde 0,7 procent in tot 641,19 punten. De beurzen in Parijs en Londen sloten tot 0,9 procent lager. De beurs in Frankfurt verloor 1,8 procent.

In Duitsland maakte onderzoeksbureau ZEW maakte bekend dat het beleggersvertrouwen in de grootste economie van Europa in april voor de vierde maand op rij is gedaald. Beleggers zijn vooral bezorgd over de economische gevolgen van de situatie in Oekraïne.

Operatie Oekraine

Daarvandaan kwamen aan het einde van de middag berichten dat het Oekraïense leger is begonnen met een operatie tegen de separatisten in het oosten van het land. De strijdkrachten traden op tegen pro-Russische militanten in de stad Kramatorsk en Slavjansk.

Grootste daler in de AEX was ArcelorMittal, met een verlies van 3,5 procent. Chipmachinemaker ASML, die woensdag de kwartaalcijfers bekendmaakt, verloor 1,6 procent. Shell was de sterkste stijger met een winst van bijna 0,8 procent.

MidKap

In de Midkap Aperam onderaan met een verlies van 5 procent. Grootste stijger was uitzender USG People met een plus van 4,2 procent, nadat bleek dat het aantal uitzenduren in Nederland vorige maand met 3 procent is gestegen. BAM, dat in de middag een grote opdracht in Duitsland bekendmaakt, kreeg er 1,3 procent bij.

In Parijs steeg L'Oréal met bijna 2 procent. De Franse cosmeticaproducent heeft naar eigen zeggen een bemoedigend eerste kwartaal achter de rug. Het bedrijf is met name te spreken over de ontwikkelingen in Europa. In de zuidelijke landen was voor het eerst in 6 jaar tijd weer sprake van groei.

Nestlé

Nestlé verloor in Zürich 0,2 procent. De omzet van het Zwitserse voedingsmiddelenconcern is in het eerste kwartaal van dit jaar in het laagste tempo gegroeid sinds 2009. Prijsdruk in Europa was de grote boosdoener.

De euro noteerde op 1,3828 dollar, tegen 1,3822 dollar bij het slot van de Europese aandelenhandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 103,86 dollar per vat. Brentolie zakte 0,5 procent in prijs tot 108,51 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen