ECO10 feb '14 15:53Aangepast op 10 feb '14 17:05

Gemengd beeld op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen vertoonden maandag tegen het einde van de handel een verdeeld beeld.

ANP
ANP

Beleggers deden het rustig aan in afwachting van de verklaringen die de nieuwe voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen, later deze week zal afleggen voor het Amerikaanse Congres. Uit haar verslag valt mogelijk iets op te maken over het tempo waarin de Fed het steunbeleid gaat terugschroeven.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,1 procent nagenoeg vlak op 389.45 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 638,95 punten. De beurzen in Londen en Parijs kregen er tot 0,4 procent bij, die in Frankfurt verloor 0,1 procent.

Saaie week

,,Het lijkt een beetje een saaie week te worden met weinig richtinggevend macro-economisch nieuws. Wel zal er worden gelet op wat Yellen gaat zeggen'', zei beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

Grootste stijger in de AEX was bodemonderzoeker Fugro met een winst van 2,2 procent. Hekkensluiter was staalconcern ArcelorMittal met een verlies van meer dan 3 procent.

Maritiem dienstverlener SBM Offshore (min 2,3 procent) zette mede door een adviesverlaging door Société Générale de koersval van vrijdag voort. SBM raakte die dag bijna 12 procent aan beurswaarde kwijt na publicatie van een document over een enorm omkopingsschandaal bij het bedrijf.

Nokia

In Helsinki kreeg Nokia er bijna 3 procent bij. De Finse maker van netwerkapparatuur, die zijn mobieltjestak heeft verkocht aan Microsoft, heeft de patentenstrijd met HTC beëindigd en gaat samenwerken met zijn Taiwanese rivaal.

L’Oréal won in Parijs 4 procent na berichten dat Nestlé het belang in het Franse cosmeticabedrijf wil terugbrengen. Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé noteerde in Zürich vlak.

De euro was 1,3644 dollar waard, tegen 1,3612 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,2 procent tot 100,11 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 109,17 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen