ECO13 nov '14 11:54

Aegon onderuit op Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen toonden donderdagmiddag herstel na de verliesbeurt van een dag eerder.

ANP
ANP

Op het Damrak ging Aegon echter in de uitverkoop na zwakke kwartaalcijfers van de verzekeraar.

,,We herstellen weer wat. De Amsterdamse beurs blijft daarbij wat achter bij de rest van Europa door een fors koersverlies voor Aegon. Ook een stevige koersdaling van zwaargewicht Shell, dat last heeft van de aanhoudende daling van de olieprijs, drukt op de AEX", aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent hoger op 412,83 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 613,97 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 0,7 procent bij.

Koploper

Philips was met een plus van 1,6 procent koploper in de AEX. Verschillende investeringsmaatschappijen zouden biedingen hebben gedaan op de verlichtingsdivisie van Philips. Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore won 1,1 procent na handhaving van de omzetdoelstelling. Woensdag steeg het aandeel al 17,5 procent na opluchting over een schikking van een omkopingszaak.

Grootste dalers in de AEX waren Aegon en Shell met verliezen van 6,6 en 1,6 procent. Supermarktconcern Ahold daalde 1 procent na gemengde kwartaalcijfers. Op de lokale markt zakte toeleverancier aan de chipindustrie RoodMicrotec meer dan 6 procent na een omzetwaarschuwing.

RWE

RWE verloor in Frankfurt ruim 2 procent. Het Duitse energieconcern zag de winst kelderen door dalende energieprijzen. In Brussel won de Belgische bank KBC 6,6 procent na een winstverdubbeling in het derde kwartaal.

In Londen werden de halfjaarcijfers van bierbrouwer SABMiller, het moederbedrijf van Grolsch, beloond met een koerswinst van ruim 2 procent. Ook verliep de eerste handelsdag van Virgin Money (plus 1,6 procent), het bankonderdeel van het Virgin-imperium van miljardair Richard Branson, voorspoedig.

De euro was 1,2470 dollar waard, tegen 1,2462 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 76,90 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent minder op 79,67 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen