ECO15 mei '14 09:20Aangepast op 15 mei '14 09:51

Aegon koploper op positieve beurs

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs wist donderdag de weg omhoog te vinden.

ANP
ANP

Goed ontvangen kwartaalresultaten van Aegon boden steun aan de handel op het Damrak. De andere Europese aandelenmarkten lieten ook overwegend winsten zien.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent hoger op 404,19 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 658,89 punten, door forse koersverliezen van BAM en Imtech. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,3 procent.

De markt verwerkte een stagnatie van de economische groei in Frankrijk en een sterker dan voorziene groei van de Duitse economie in het eerste kwartaal. In Nederland ging de economie onverwacht sterk achteruit, mede doordat er minder gas werd verbruikt in de zachte winter. Later op de ochtend worden de groeicijfers van de gehele eurozone bekendgemaakt.

Aegon

Aegon ging aan kop in de AEX met een plus van ruim 4 procent. De verzekeraar boekte in het eerste kwartaal meer winst dan een jaar eerder. Vooral de pensioenactiviteiten in de Verenigde Staten leverden meer op. In de MidKap deed TomTom goede zaken. Het navigatiebedrijf klom 3,9 procent op berichten over een nauwere samenwerking met Apple.

Beleggers waren echter niet te spreken over de kwartaalberichten van BAM (min 4,1 procent) en Imtech (min 3 procent). Technisch dienstverlener Imtech zakte in het eerste kwartaal dieper in de rode cijfers en herhaalde dat alle opties op tafel liggen om de schuld te verlagen. Bouwbedrijf BAM verkocht in het afgelopen kwartaal wel meer nieuwbouwwoningen, maar de woningverkoop blijft op een historisch laag niveau.

ICT

Bij de kleinere bedrijven verloor automatiseerder ICT ruim 7 procent na een tegenvallend kwartaalbericht. Crown van Gelder steeg daarentegen 5,7 procent. De papierproducent verwacht in de eerste helft van 2014 een kleine nettowinst te boeken.

In Frankfurt zakte Deutsche Post DHL 2,6 procent. Het Duitse post- en expressbedrijf zag de winst en omzet in het eerste kwartaal licht stijgen, maar de groei bleef achter bij de verwachting van analisten.

De euro was 1,3695 dollar waard, tegen 1,3715 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 101,96 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 109,89 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen