ECO28 nov '14 07:57Aangepast op 28 nov '14 08:41

'Vlak begin voor AEX'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs begint vrijdag waarschijnlijk vrijwel vlak.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers moeten het stellen zonder richting uit de Verenigde Staten, waar Wall Street donderdag dicht was vanwege Thanksgiving Day. Vrijdag zijn de Amerikaanse beurzen een halve dag open.

,,We lijken een redelijk vlakke opening te krijgen door gebrek aan impulsen uit de VS. Ook wordt gewacht op de inflatiecijfers uit de eurozone. Daarnaast gaat de aandacht uit naar de uitgaven van Amerikaanse consumenten'', aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland.

In de Verenigde Staten is het Black Friday (zwarte vrijdag) en dat betekent dat de Amerikanen op koopjesjacht gaan. De dag na Thanksgiving zijn veel mensen vrij en gaan zij alvast kerstinkopen doen en stunten de winkeliers met hun prijzen.

TomTom

Bij de bedrijven zal TomTom mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Zwitserse bank UBS schroefde zijn aanbeveling voor het navigatiebedrijf op.

Ook Ballast Nedam staat in de belangstelling. Het bouwbedrijf verkoopt zijn divisie, die onder meer diensten levert voor de aanleg van windmolenparken op zee, aan baggeraar Van Oord. De prijs werd niet vermeld, maar er wordt een ,,substantiële'' boekwinst voorzien op de transactie. De boekwinst dempt het operationele verlies dat Ballast Nedam dit jaar verwacht te lijden. Het bedrijf schat dat tekort in tussen de 35 en 45 miljoen euro.

Bezuinigen

KLM-topman Pieter Elbers liet donderdag weten dat de luchtvaartmaatschappij de komende vijf jaar 700 miljoen euro gaat bezuinigen. Daar staat een investering van circa 550 miljoen euro tegenover. Onduidelijk is of de bezuiniging banen gaat kosten. KLM stopt in ieder geval wel direct met het aannemen van Nederlands cabinepersoneel.

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste aandelenmarkten vrijdag een wisselend beeld zien. De Nikkei in Tokio eindigde 1,2 procent hoger.

Record

In Amsterdam sloot de AEX-index donderdag op de hoogste stand van het jaar. De hoofdindex klom 0,4 procent tot 425,75 punten. Dat was een fractie boven het jaarrecord van 425,74 punten dat op 19 september werd gehaald. In het kielzog van de AEX klom de MidKap 0,9 procent tot 629,13 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,6 procent, Londen bleef achter en speelde 0,1 procent kwijt.

De euro noteerde vrijdag voor opening van de aandelenbeurzen op 1,2458 dollar, tegen 1,2476 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De olieprijzen doken verder omlaag na het besluit van oliekartel OPEC om de olieproductie niet te verlagen. Een vat Amerikaanse olie kostte 7,4 procent minder op 68,23 dollar. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper op 71,49 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen