ECO19 aug '14 16:55Aangepast op 19 aug '14 17:25

Overslag Amsterdamse haven groeit flink

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse haven heeft in het eerste halfjaar 42,1 miljoen ton goederen verwerkt, 4,3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Haven Amsterdam. ANP
Haven Amsterdam. ANP

Inclusief de overslag in IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad steeg de totale overslag van de zeehavens in het Noordzeekanaalgebied met 5,4 procent tot 51 miljoen ton. Dat maakte exploitant Havenbedrijf Amsterdam dinsdag bekend.

De groei van de overslag in Amsterdam is voornamelijk te danken aan olieproducten. Daarvan werd 21,2 miljoen ton verwerkt, 6,8 procent meer dan een jaar geleden. Daarmee bevestigt Amsterdam zijn positie als belangrijke benzinehaven, zegt het Havenbedrijf. Ook de overslag van kolen liet groei zien, met 5,1 procent tot 10,3 miljoen ton.

Niet op alle fronten werden betere resultaten gehaald. Zo daalde de overslag van agribulk, zoals granen en meststoffen, met 2,7 procent tot 4,7 miljoen ton.

Minder schepen

Ook het aantal zeecruiseschepen dat aanmeerde in Amsterdam liep terug. Het waren er in totaal 55 tegen 64 in het eerste halfjaar 2013. Deze daling heeft volgens het Havenbedrijf met de zeesluis te maken die te klein is voor de nieuwste categorie cruiseschepen. In november beslist de gemeente Amsterdam over de vervroegde aanleg van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden.

,,2014 is veelbelovend begonnen met opnieuw een flinke groei van de overslag. Over de tweede helft van het jaar zijn we optimistisch, maar ook realistisch. Als grote benzinehaven zijn we gevoelig voor de ontwikkelingen op de internationale energiemarkt die dynamisch en onvoorspelbaar is, waarbij de huidige wereldwijde ontwikkelingen ook een rol spelen'', aldus president-directeur Dertje Meijer van Havenbedrijf Amsterdam in een verklaring.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen