ECO29 okt '14 15:52Aangepast op 29 okt '14 16:40

Beurzen kijken uit naar Fed

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden woensdag op winst.

ANP
ANP

Beleggers zijn vooral in afwachting van de uitkomst van de beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) later op de dag. Op het Damrak ging Fugro in de uitverkoop na een zeer teleurstellend kwartaalbericht.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,2 procent hoger op 402,10 punten. De MidKap zakte licht naar 592,88 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,9 procent.

In de AEX zag Fugro ruim een kwart aan beurswaarde verdampen. De bodemonderzoeker zucht onder een snel verslechterende olie- en gasmarkt en grijpt daarom in. Het bedrijf ziet bovendien af van de uitkering van dividend dit jaar.

Air France-KLM

Ook Air France-KLM gaat verder ingrijpen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie probeert de financiële gevolgen van de pilotenstaking te beperken. Massale ontslagen zijn volgens het bedrijf echter niet aan de orde. Het aandeel won in de MidKap 0,5 procent.

TomTom daalde 3,9 procent na een kwartaalbericht. Het besluit van de navigatiedienstverlener om voorlopig geen dividend uit te keren, viel daarbij vooral tegen. Medisch toeleverancier Arseus ging bijna 12 procent onderuit na een adviesverlaging.

TUI

In Parijs verloor chipfabrikant STMicroelectronics meer dan 9 procent na een omzetwaarschuwing. Het Franse olieconcern Total ging 2,8 procent omhoog dankzij meevallende kwartaalcijfers.

TUI steeg in Frankfurt ruim 4 procent nadat de aandeelhouders van TUI Travel akkoord gingen met fusie van de twee bedrijven. TUI Travel won in Londen 3,1 procent.

Fiat Chrysler

In Milaan steeg het Italiaans-Amerikaanse autoconcern Fiat Chrysler bijna 13 procent. Het fusiebedrijf liet weten dat de sportautodivisie Ferrari zal worden afgesplitst in een aparte onderneming die een beursnotering krijgt in Europa en de Verenigde Staten.

De euro noteerde op 1,2759 dollar, tegen 1,2740 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent duurder op 82,84 dollar. Brentolie kostte 1,9 procent meer op 87,91 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen