ECO10 mrt '14 09:19Aangepast op 10 mrt '14 09:53

AEX werkt openingsverlies weg

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs werkte maandagochtend een klein openingsverlies weg.

ANP
ANP

Ook de meeste andere Europese beurzen toonden voorzichtig herstel. Tegenvallende handelsdata uit China en de aanhoudende bezorgdheid over de ontwikkelingen rond Oekraïne hielden de beurzen in toom.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent hoger op 396,75 punten. De MidKap won 0,3 procent tot 671,76 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,5 procent, Frankfurt daalde 0,4 procent.

Afgelopen weekeinde bleek dat China's export in februari onverwacht hard naar beneden is getuimeld, mede door verstoringen van de handel door het Chinese Nieuwjaar. Vergeleken met een jaar eerder voerden de Chinezen vorige maand 18,1 procent minder uit. In januari groeide de export van 's werelds op één na grootste economie nog met 10,6 procent.

Imtech

Sterkste stijger in de AEX was technisch dienstverlener Imtech met een winst van ruim 2 procent. Uitzender Randstad volgde met een plus van 1,3 procent na een adviesverhoging door UBS. Maritiem dienstverlener SBM Offshore was de grootste daler met een verlies van 1,7 procent.

In Dublin maakte Fyffes een koerssprong van bijna 26 procent. De Amerikaanse fruitproducent Chiquita Brands International, bekend van het bananenmerk, gaat fuseren met zijn Ierse branchegenoot om 's werelds grootste bananenbedrijf te vormen.

Bouygues

In Parijs klom Bouygues bijna 6 procent. De Franse aanbieder van mobiele telefonie onderhandelt met Iliad, het moederbedrijf van branchegenoot Free Mobile, over een verkoop van een deel van zijn netwerk en mobiele frequenties. Met de verkoop wil Bouygues mededingingsbezwaren voor zijn die kunnen ontstaan bij een overname van SFR, de mobiele dochter van Vivendi.

De euro was 1,3885 dollar waard, tegen 1,3869 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde ruim 1 procent tot 101,38 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 108,15 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen