ECO5 dec '13 11:41

Beurzen wachten op ECB-besluit

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen lieten donderdag een gemengd beeld zien.

De koersuitslagen bleven beperkt voorafgaand aan het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Ook wordt gewacht op het officiële Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag wordt gepubliceerd.

,,Het lijkt erop dat we aan het begin van een mogelijke korte correctiefase zitten. De AEX heeft te lang tegen de 400 punten aangehikt en dan neemt de kans toe dat we verder afstand nemen van dat niveau. De grote vraag blijft wanneer de Fed gaat beginnen met de afbouw van de steun en wat de gevolgen daarvan voor de rente zullen zijn. In Europa komt de ECB vandaag nog met het rentebesluit, maar daar wordt niets spannends van verwacht“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,3 procent lager op 386,96 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 604,66 punten. De beurzen in Parijs zakte 0,2 procent. De indices in Londen en Frankfurt stonden nagenoeg onveranderd.

ECB

Marktpartijen verwachten dat de ECB het belangrijkste rentetarief onveranderd zal laten op het historisch lage niveau van 0,25 procent na de verrassende renteverlaging vorige maand. Het rentebesluit wordt om 13.45 uur bekendgemaakt. De persconferentie van ECB-president Mario Draghi volgt om 14.30 uur. Ook de Bank of England (BoE) zal naar verwachting het monetaire beleid ongewijzigd laten en de rente handhaven op 0,5 procent. Het besluit van de BoE komt om 13.00 uur naar buiten.

Standard Chartered verloor in Londen 0,6 procent. De Britse bank verwacht dit jaar een fors lagere winst te behalen bij zijn consumententak. Vooral in Zuid-Korea heeft de bank, die een groot deel van zijn resultaat boekt in Azië, het moeilijk.

Merck

In Frankfurt klom Merck ruim 3 procent. De Duitse farmaceut neemt het Luxemburgse speciaalchemiebedrijf AZ Electronic Material over voor circa 1,6 miljard pond, zo'n 1,9 miljard euro.

Grootste daler in de AEX was chipmachinemaker ASML met een verlies van ruim 1 procent. Levensmiddelenconcern Unilever was de grootste stijger met een winst van 0,8 procent.

De euro was 1,3592 dollar waard, tegen 1,3560 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 97,62 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder, op 112,07 dollar.

Gerelateerde artikelen