ECO12 aug '14 11:55

Rustdag op Europese beurzen

Auteurs: ANP Nieuws en BNR Webredactie

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen dinsdagmiddag overwegend licht achteruit.

Beleggers namen wat gas terug na de mooie koerswinsten van een dag eerder. Een tegenvallend Duits vertrouwenscijfer had weinig impact op de handel.

,,De beuzen houden een rustdag na het sterke herstel van gisteren. We lopen verder richting het einde van het cijferseizoen en ook op macro-economisch vlak valt er weinig te beleven. Alleen uit Duitsland kwam de ZEW-index en die toonde aan dat het vertrouwen van de Duitse beleggers is afgenomen'', aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent lager op 396,10 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 587,64 punten. De beurs in Parijs daalde 0,3 procent en de FTSE in Londen stond een fractie hoger.

Vertrouwen

De DAX in Frankfurt verloor 0,3 procent. Uit cijfers van onderzoeksbureau ZEW bleek dat het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie in augustus fors is gedaald als gevolg van de crisis in Oekraïne.

De sterkste daler in de AEX was bodemonderzoeker Fugro met een min van bijna 6 procent na een adviesverlaging door Natixis. Informatieleverancier Wolters Kluwer en uitzender Randstad waren de koplopers met plussen van 1 procent.

BAM

In de MidKap zette BAM (plus 1 procent) de stijging voort na de koerssprong van ruim 22 procent op maandag. Een dochteronderneming van het bouwbedrijf gaat samen met vastgoedontwikkelaar Pargesy de duurzame wijk Tivoli in Brussel bouwen. De opdrachtsom van ruim 95 miljoen euro wordt gelijkmatig verdeeld over de twee bedrijven.

Bij de kleine bedrijven dikte ICT Automatisering ruim 7 procent aan. De automatiseerder verkoopt zijn Duitse activiteiten aan het Franse Alten.

Henkel

In Frankfurt zakte Henkel meer dan 6 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. De producent van onder meer Persil en Schwarzkopf denkt dat de spanningen in Oekraïne en het Midden-Oosten uiteindelijk een wissel zullen trekken op de jaarresultaten van het bedrijf.

Prudential won in Londen bijna 2 procent. Beleggers waren tevreden over de resultaten die de Britse verzekeraar in de loop van de ochtend naar buiten bracht.

De euro stond dinsdagochtend op 1,3342 dollar, tegen 1,3385 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 97,19 dollar. Brentolie zakte 1 procent in prijs en kostte 103,68 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen