ECO14 okt '14 13:51Aangepast op 14 okt '14 20:32

Tienjaarsrente Nederland: laagste niveau ooit

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De rente op Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar is dinsdag gedaald tot het laagste niveau ooit.

ANP
ANP

Dat bleek uit data van persbureau Bloomberg.

De rente op de tienjaarsleningen eindigde de dag op 0,98 procent. Begin dit jaar stond die rente nog op 2,2 procent. Een maand geleden leverden tienjaarsobligaties een rendement op van 1,2 procent.

Ook de rentes op hetzelfde type leningen van Duitsland, Finland, Frankrijk en Oostenrijk zakten dinsdag naar recordlaagtes. De Duitse rente kwam daarbij uit op 0,8 procent, de Franse rente op 1,2 procent. De vergelijkbare Spaanse rente nam af tot iets meer dan 2 procent. Tijdens de schuldencrisis piekte die rente nog op ruim 7 procent.

Tienjaarsrente

De waarde en het rendement van een obligatie bewegen tegengesteld. De dalende rente duidt daarmee op een hogere waarde en een groeiende vraag naar de betreffende schuldpapieren.

De sterke vraag naar de obligaties hangt samen met de magere vooruitzichten voor de internationale economie, die afgelopen week zorgden voor zware verliezen op de aandelenmarkten. Daardoor zijn ook Amerikaanse staatsleningen weer meer in trek. De tienjaarsrente van de VS zakte dinsdag naar 2,2 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen