ECO10 okt '14 08:04Aangepast op 10 okt '14 08:43

'AEX opent onder 400 punten'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam opent vrijdag naar verwachting onder de 400 punten.

ANP
ANP

De laatste keer dat de hoofdindex van Beursplein 5 onder deze psychologische grens noteerde was op 18 augustus. Ook de andere Europese graadmeters zullen lager beginnen in navolging van de negatieve stemming in Azië en New York. De bezorgdheid over de wereldwijde economische groei blijft de markt in de greep houden.

,,Het ziet er niet best uit voor de beurzen en we lijken flink in de min te gaan openen. De tegenvallende economische cijfers uit Duitsland en de waarschuwing van ECB-president Mario Draghi dat de groei in de eurozone aan kracht verliest zorgen wereldwijd voor koersverliezen op de beurzen“, aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland.

Aan het overnamefront liet Crown van Gelder weten dat investeringsmaatschappij Andlinger een bod wil uitbrengen op de papierproducent. Het bestuur van de onderneming beveelt het bod aan bij de aandeelhouders. Het bedrijf wordt gewaardeerd op in totaal 23,9 miljoen euro.

Nikkei

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen vrijdag fors omlaag door zorgen over de wereldeconomie. In Tokio sloot de Nikkei 1,2 procent lager en zakte daarmee tot het laagste niveau in 2 maanden. Het weekverlies voor de Japanse beurs bedroeg 2,6 procent.

De aandelenhandel in New York toonde donderdag aan dat emotie de overhand heeft bij beleggers. Woensdag tekende de S&P 500 nog de grootste koerswinst van dit jaar op. Een dag later volgde de grootste omslag op de brede index in bijna 3 jaar door zorgen over de malaise in Europa, die mogelijk de Amerikaanse en wellicht ook de wereldeconomie schade berokkent.

S&P

De S&P 500 verloor 2,1 procent tot 1928,21 punten, na een winst van 1,8 procent op woensdag. De Dow-Jones leverde 2 procent in op 16.659,25 punten en de Nasdaq moest ook 2 procent terug, tot 4378,34 punten.

De meeste Europese aandelenbeurzen sloten donderdag voor de derde keer op rij met verlies door zorgen over een tragere groei van de wereldeconomie. De AEX-index sloot 0,2 procent lager op 402,66 punten en de MidKap verloor 0,6 procent tot 565,32 punten. De beurzen in Londen en Parijs moesten tot 0,7 procent terug, terwijl de DAX 0,1 procent steeg.

De euro noteerde vrijdag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,2697 dollar, tegen 1,2671 dollar bij het slot van de beurzen in Europa op donderdag. De verslechterde economische vooruitzichten drukten de olieprijs. Op de termijnmarkt in New York werd een vat Amerikaanse olie 2 procent goedkoper op 84,05 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent minder op 88,71 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen