ECO15 okt '14 09:19Aangepast op 15 okt '14 09:56

AEX werkt openingsverlies weg

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam wist woensdagochtend het openingsverlies grotendeels weg te werken.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten gingen overwegend voorzichtig omhoog. In Amsterdam bracht ASML als eerste AEX-fonds de kwartaalcijfers naar buiten.

De AEX-index noteerde in het eerste uur van de handel een fractie lager op 393,17 punten. De MidKap steeg 0,9 procent tot 559,80 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs noteerden een fractie hoger, terwijl de FTSE in Londen 0,6 procent verloor.

TNT Express was de sterkste stijger in de AEX met een winst van ruim 3 procent door overnamespeculatie. Bestuursvoorzitter Tex Gunning van TNT Express liet in een interview met het Financieele Dagblad weten dat het niet zeker is of de pakketvervoerder zelfstandig zal blijven.

Koers

ASML volgde met een plus van meer dan 2 procent. De chipmachinefabrikant is er in het derde kwartaal niet in geslaagd de eigen verwachtingen helemaal waar te maken. Desondanks liet de onderneming weten op koers te liggen om zijn jaardoelstellingen te halen.

In de MidKap ging Air France-KLM aan kop met een plus van meer dan 4 procent. Aperam klom 1 procent. De roestvrijstaalmaker krijgt begin volgend jaar een nieuwe topman. De huidig financieel directeur Timoteo Di Maulo volgt dan bestuursvoorzitter Philippe Darmayan op.

Danone

In Parijs won Danone ruim 4 procent na publicatie van beter dan verwachte kwartaalresultaten. Het Franse voedingsmiddelenconcern heeft in het derde kwartaal geprofiteerd van een herstelde vraag naar zijn babyvoedingsproducten.

CSR maakte in Londen een koerssprong van 33 procent. De Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm neemt de Britse chipontwikkelaar CSR over zo'n 2 miljard euro. Het Britse farmaceutische concern Shire ging 26 procent onderuit nadat de Amerikaanse branchegenoot Abbvie liet weten zijn bod op Shire te heroverwegen.

De euro was 1,2642 dollar waard, tegen 1,2660 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 81,40 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 84,55 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen