ECO15 apr '14 07:58Aangepast op 15 apr '14 08:37

'Licht hogere opening AEX'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent dinsdag naar verwachting licht hoger.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenmarkten lijken de winsten van een dag eerder verder uit te breiden. De handel staat vooral in het teken van de kwartaalresultaten van met name Amerikaanse bedrijven. Ook zullen de ontwikkelingen in Oekraïne nauwlettend worden gevolgd.

,,Het ziet er redelijk uit en het kan een positieve beursdag worden. Ondanks de onrust in Oekraïne is de ondertoon op de markten goed. In de VS trekken de winkelverkopen aan en blijven de bedrijven eigen aandelen inkopen. Verder is het wachten op ASML, dat woensdag als eerste grote Nederlandse onderneming met de cijfers komt'', aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

Telefónica Deutschland is volgens zakenkrant Financial Times bereid om telecomspectrum af te staan aan een mogelijke nieuwe vierde speler op de Duitse markt, om zo goedkeuring van Brussel te krijgen voor de overname van de Duitse KPN-dochter E-Plus. Met het aanbod wil Telefónica zorgen wegnemen dat een overname van E-Plus tot sterke prijsstijgingen op de Duitse telecommarkt kan leiden.

Verre Oosten

De beurzen in het Verre Oosten lieten dinsdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio sloot 0,6 procent hoger. De handel werd gesteund door een verzwakking van de Japanse yen en de sterke Amerikaanse detailhandelsverkopen. De winsten bleven beperkt door de vrees voor een escalatie van de crisis in Oekraïne.

De effectenbeurzen op Wall Street begonnen maandag uiteindelijk met een duidelijk herstel aan de nieuwe handelsweek, ondanks een flinke dip in het laatste handelsuur. Vorige week gingen aandelen nog in de uitverkoop, met name in de technologiesector.

Dow-Jonesindex

De Dow-Jonesindex eindigde 0,9 procent in de plus op 16.173,24 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,8 procent tot 1830,61 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq won 0,6 procent en sloot op 4022,69 punten.

Ook de Europese aandelenmarkten begonnen de ingekorte handelsweek voor Pasen met een licht herstel, na de uitverkoop van vorige week. Aan de beurs in Amsterdam ging het koersherstel evenwel voorbij, al bleef de schade voor de toonaangevende AEX-index beperkt.

AEX

De AEX sloot uiteindelijk een fractie lager op 395,54 punten. De MidKap liet een steviger verlies optekenen, 1,7 procent tot 645,49 punten, mede door opnieuw een forse koersval van het toch al aangeslagen installatiebedrijf Imtech. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs eindigden tot 0,4 procent hoger.

De euro was dinsdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3820 dollar waard, nagenoeg evenveel als bij het slot van de Europese aandelenhandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 103,37 dollar per vat. Brentolie zakte 0,3 procent in prijs tot 108,76 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen