ECO18 aug '14 17:55Aangepast op 18 aug '14 18:20

Hoop op ontspanning helpt beurzen vooruit

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - Hoop op afnemende spanningen tussen Rusland, Oekraïne en het Westen zorgde maandag voor optimisme op de Europese aandelenmarkten.

ANP
ANP

De toonaangevende graadmeters lieten overtuigend herstel zien na de bedrukte stemming van de afgelopen week.

Op het Damrak in Amsterdam eindigden alle 25 hoofdfondsen met winst, en sloot de leidende AEX-index 1,2 procent hoger op 399,91 punten. De MidKap steeg 1,3 procent tot 586,96 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen de 0,8 en 1,7 procent hoger de handel uit.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland spraken maandag in Berlijn verder over de situatie in het land. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is in die gesprekken ,,een zekere vooruitgang” geboekt.

ArcelorMittal

Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 2,9 procent. Het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI werd 2,8 procent meer waard en uitzendconcern Randstad kreeg er 2,5 procent bij. Onderaan bij de Amsterdamse hoofdfondsen stonden verzekeraar Aegon, vastgoedfonds Corio en kabelmaatschappij Ziggo met winsten tot 0,3 procent.

Bij de kleinere bedrijven daalde DPA Group 4,8 procent na publicatie van de halfjaarcijfers. De detacheerder kondigde tegelijkertijd de overname van Fagro aan. Het bedrijf betaalt 9 miljoen euro in contanten voor het adviesbureau.

In Zürich won Roche 1,3 procent. Het Zwitserse farmaciebedrijf wil volgens persbureau Bloomberg ongeveer 7,5 miljard euro uitgeven om zijn Japanse branchegenoot Chugai Pharmaceutical helemaal in te lijven. In Parijs zaten de Franse autobouwers in de lift. Renault won 2,5 procent en PSA Peugeot Citroën klom 2,2 procent.

De euro was 1,3357 dollar waard, tegen 1,3393 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie van 159 liter zakte 1,4 procent in prijs tot 96,01 dollar. Brentolie werd 2,2 procent goedkoper en kostte 101,26 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen