ECO14 feb '14 21:30Aangepast op 14 feb '14 22:18

S&P 500 nadert recordniveau

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen op Wall Street zijn vrijdag na een aarzelend begin opnieuw met winst gesloten.

ANP
ANP

Het vertrouwen van beleggers bracht de S&P 500 de grootste weekwinst van dit jaar en bracht de brede graadmeter weer dichtbij het recordniveau van half januari.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,8 procent hoger op 16.154,39 punten. De S&P 500 steeg 0,5 procent tot 1838,63 punten. Op 15 januari bereikte de index na een lange positieve reeks het recordniveau van 1850,84 punten. De Nasdaq klom 0,1 procent tot 4244,03 punten.

Beleggers bleken vrijdag niet immuun voor het falen van de Amerikanen op het olympische schaatstoernooi. The Wall Street Journal schreef vrijdag over de nieuwe schaatspakken die de Amerikanen meer zouden tegenhouden dan vooruit zouden helpen. De Amerikanen kwamen in Sotsji nog niet verder dan de 7e plaats. Under Armour, de maker van het bekritiseerde pak, leverde op Wall Street 2,4 procent in.

AIG

Weight Watchers hoorde bij de grootste verliezers van de dag. Het dieetbedrijf verloor ruim een kwart van zijn beurswaarde na een tegenvallende winstprognose voor dit jaar. Weight Watchers heeft veel last van concurrenten die gratis dieetprogramma's via smartphones en tablets aanbieden

Verzekeraar AIG werd niet beloond voor de winstsprong die donderdag nabeurs werd gemeld. Ondanks een flinke verhoging van het dividend leverde het bedrijf, dat in de financiële crisis door de overheid van de ondergang werd gered, ruim 1 procent in.

Koude winter

De Dow Jones werd aangevoerd door gezondheidszorgbedrijf United Health Group en olieconcern ExxonMobil, die circa 3 procent wonnen. Telecombedrijf Verizon stond onderaan de lijst met hoofdfondsen, met een min van 1,7 procent.

Vlak voor aanvang van de handel bleek dat de productie van de Amerikaanse industrie vorige maand onverwacht is gekrompen. Die tegenvallende ontwikkeling werd echter grotendeels toegeschreven aan het koude winterweer in grote delen van de VS. Verder werd bekendgemaakt dat het consumentenvertrouwen in 's werelds grootste economie deze maand is gestabiliseerd, terwijl op een kleine daling werd gerekend.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stabiliseerde op 100,32 dollar. De euro was vrijdagavond 1,3700 dollar waard, tegen 1,3690 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen