ECO10 dec '14 17:59

Olieprijs weegt zwaar op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn woensdag overwegend met verlies gesloten.

ANP
ANP

Een sombere prognose van oliekartel OPEC en een duikeling van de olieprijs verpestte de stemming onder beleggers. Ook de onzekere politieke situatie in Griekenland bleef als een sluier boven de markt hangen.

De AEX-index in Amsterdam sloot na een positief begin 0,4 procent lager op 416,71 punten. De MidKap daalde 0,9 procent tot 627,91 punten. De beurzen in Londen en Parijs zakten tot 0,8 procent, Frankfurt noteerde 0,1 procent hoger en was daarmee de positieve uitzondering.

De olieprijs ging woensdag hard omlaag, onder meer door de OPEC. Die zette het mes in de verwachting voor de vraag naar olie in 2015. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond bij het sluiten van de beurzen 4,6 procent lager op 60,85 dollar. Brentolie kostte 64,03 dollar per vat, dat was 4,2 procent minder dan bij het slot op dinsdag.

Fugro

Dienstverleners aan de olie- en gasindustrie hadden het als gevolg van de dalende olieprijs weer moeilijk. Vooral Fugro werd hard geraakt. De bodemonderzoeker stond onderaan de AEX met een verlies van 11,1 procent. SBM Offshore leverde 4,2 procent in en olieconcern Shell zakte 2,4 procent.

Dagwinnaar in de AEX was baggeraar Boskalis met een winst van 2,7 procent, gevolgd door Delta Lloyd met een stijging van 2 procent. KPN zakte 0,4 procent. Het telecomconcern schrapt circa 580 arbeidsplaatsen bij zijn onderdeel dat de zakelijke markt bedient. Volgens KPN is de zakelijke markt als geheel gekrompen en staat de omzet van het bedrijf in dit segment onder druk.

In de MidKap toonde bouwbedrijf BAM zich woensdag 'het beste jongetje van de klas' met een plus van 2,2 procent. BinckBank stond in de onderste regionen met een min van 2,6 procent. De onlinebroker overweegt juridische stappen te nemen tegen concurrent DeGiro vanwege ,,misleidende'' berichten over het handelsplatform van Binck.

Airbus

In Parijs kelderde het aandeel Airbus ruim 10 procent. De vliegtuigbouwer suggereerde mogelijk in 2018 te staken met de productie van de A380-superjumbo. Dit jaar wist het concern geen enkele koper te vinden voor het toestel.

De euro noteerde 1,2423 dollar, tegen 1,2410 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen