ECO12 feb '14 09:15Aangepast op 12 feb '14 09:49

Heineken en ING voeren AEX aan

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs is woensdag hoger geopend.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenbeurzen begonnen met winsten. De stemming werd gesteund door verrassend sterke handelscijfers uit China. In Amsterdam stonden Heineken en ING in de belangstelling na publicatie van de jaarcijfers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,6 procent hoger op 397,32 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 639,96 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,5 procent.

Bank en verzekeraar ING was koploper in de AEX met een winst van 4,4 procent, na bekendmaking van een winstgroei van 22 procent in 2013. Bestuursvoorzitter Ralph Hamers sprak van een ,,succesvol'' jaar en ook analisten waren tevreden over de resultaten. ING liet tevens weten nog eens 300 banen te schrappen bij zijn Nederlandse bankactiviteiten.

Plus

Bierbrouwer Heineken volgde met een plus van 3,4 procent. Het bedrijf zag de winst vorig jaar ruimschoots halveren, maar verwacht in 2014 weer op eigen kracht te kunnen groeien. In opkomende markten in Afrika, het Midden-Oosten, Azië en Latijns-Amerika denkt Heineken dit jaar meer bier te verkopen.

KPN was een van de weinige dalers, met een min van ruim 3 procent. Uit een melding van América Móvil bleek dat het Mexicaanse bedrijf zijn belang in KPN licht heeft verkleind.

Programma

Bij de kleinere bedrijven kreeg Exact er 4,5 procent bij. Het softwarebedrijf plukt de vruchten van een strategisch programma dat in 2012 werd ingevoerd, en realiseerde vorig jaar een forse winstgroei. Dit jaar wil Exact het resultaat handhaven op het niveau van 2013.

In Parijs steeg Total meer dan 1 procent. De Franse energiereus boekte in het vierde kwartaal bijna een vijfde minder winst dan een jaar geleden. Net als concurrenten Shell en BP had Total last van aanhoudend zwakke raffinagemarges in Europa en een lagere productie. Het bedrijf kondigde desondanks een dividendverhoging aan.

Winst

Société Générale won ruim 3 procent. De op een na grootste bank van Frankrijk wist in het vierde kwartaal weer winst te boeken, na het verlies een jaar eerder. De bank profiteerde van goede prestaties bij de Franse en Russische consumententak.

De euro was 1,3635 dollar waard, tegen 1,3652 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 100,57 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 108,92 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen