ECO10 nov '14 16:03Aangepast op 10 nov '14 17:04

AEX aan kop dankzij overnamenieuws

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen boekten maandag bescheiden winsten, mede dankzij goede kwartaalcijfers van onder meer bierbrouwer Carlsberg en mijnbouwer Lonmin.

ANP
ANP

De AEX in Amsterdam boekte de procentueel grootste winst onder de hoofdindices dankzij overnamespeculatie rond Fugro.

Ruim een half voor het slot stond de AEX 0,7 procent hoger op 414,18 punten en steeg de MidKap 2,5 procent tot 610,99 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 0,4 en 0,6 procent vooruit.

Fugro steeg bijna 47 procent. Boskalis (plus 5,1 procent) heeft een flink belang in de bodemonderzoeker genomen en wil praten over mogelijke vormen van samenwerking. Fugro liet in een reactie weten mogelijkheden te zien voor zijn divisie Subsea tot samenwerking met Boskalis. Branchegenoot SBM Offshore liftte mee en won 4 procent.

Fugro

,,Fugro zorgt voor spektakel en trekt de hele AEX mee omhoog. Het is mooi dat een sectorgenoot als Boskalis belang toont in Fugro'', aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer. Hij wees op de verdere koerswinst voor Fugro na de opening van de Amerikaanse aandelenmarkten. ,,Er zitten veel Amerikaanse investeerders in Fugro''.

In de MidKap stal Nutreco de show met een koerswinst van 14,2 procent tot 45 euro. SHV schroefde zijn bod op de diervoederproducent op van 40 euro tot 44,50 per aandeel om een concurrerend bod van het Amerikaanse Cargill te neutraliseren.

Carlsberg

Tie Kinetix leverde een eerder winst van 10 procent in en stond 0,7 procent lager. Het softwarebedrijf heeft een voorlopige overeenstemming bereikt met een niet nader genoemde partij die bereid is garant te staan voor de claim vanuit Brussel voor het onterecht ontvangen van subsidies.

In Kopenhagen won Carlsberg 3 procent. De Deense bierbrouwer verkocht in het derde kwartaal minder bier, maar zag wel de omzet groeien. Lonmin (plus 4,2 procent) leed in het derde kwartaal een flink nettoverlies als gevolg van maandenlange stakingen, maar stelde beleggers gerust met de opmerking dat het bedrijf geen extra kapitaal hoeft aan te trekken.

De euro noteerde op 1,2442 dollar, tegen 1,2426 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 78,51 dollar. Brentolie steeg juist 0,4 procent in prijs, tot 83,70 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen