ECO12 dec '14 14:57

'Wall Street in mineur om China en olie '

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen openen de laatste dag van de handelsweek naar verwachting in de min.

EPA
EPA

Net als in Europa verpest een tegenvallend industriecijfer uit China vrijdag de stemming onder beleggers en doet de dalende olieprijs het beurssentiment al langer geen goed.

Wederom zal er veel aandacht zijn voor de bedrijven in de energiesector. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verlaagde vrijdag voor de vierde keer in vijf maanden zijn verwachting voor de vraag naar olie, wat de olieprijs geen goed doet. De prijs van een vat Amerikaanse olie dook donderdag voor het eerst sinds juli 2009 onder de 60 dollar. Ook Brentolie werd weer goedkoper.

Dienstverlener aan de olie-industrie Halliburton liet vrijdag weten vanwege de prijsdaling duizend banen te schrappen. De maatregelen zijn volgens Halliburton noodzakelijk om de moeilijke marktomstandigheden het hoofd te kunnen bieden.

Adobe

Softwarefabrikant Adobe Systems maakte bekend het fotoconcern Fotolia over te nemen. Het aandeel Adobe profiteert daarnaast mogelijk van goede kwartaalcijfers die het bedrijf donderdag presenteerde.

Na het succesvolle beursdebuut op donderdag weet ook LendingClub de aandacht op zich gericht. Het aandeel van de kredietverlener won op zijn eerste beursdag 56 procent. In de voorbeurshandel gingen de stukken wederom omhoog, zij het met een bescheiden 4,6 procent.

Consumentenvertrouwen

Beleggers krijgen in het eerste halfuur van de handel nog het meest recente cijfer van het consumentenvertrouwen in de VS, gepeild door de universiteit van Michigan. Economen verwachten dat de stemming deze maand wat positiever werd.

De Dow-Jonesindex sloot donderdag 0,4 procent hoger op 17.596,34 punten. De S&P 500 ging 0,5 procent vooruit tot 2035,33 punten en de Nasdaq won 0,5 procent tot 4708,16 punten


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen