ECO21 okt '14 07:51Aangepast op 21 okt '14 08:39

'Beursplein 5 begint licht hoger'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs op Beursplein 5 in Amsterdam begint dinsdag waarschijnlijk licht hoger.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen zullen met kleine winsten openen.

,,Op Wall Street werden maandag overwegend winsten geboekt en kwam Apple na de slotbel met beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het cijferseizoen lijkt in de VS redelijk van start te zijn gegaan. In Amsterdam opende AkzoNobel de boeken en de resultaten lijken op het eerste gezicht wat aan de zwakke kant'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De verf- en chemicaliënproducent behaalde in het derde kwartaal een hogere winst, vooral dankzij lagere kosten. De omzet daalde met 2 procent. Het concern ligt naar eigen zeggen op schema om de doelstellingen voor 2015 te halen.

Philips

Philips, dat maandag met tegenvallende resultaten kwam, zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Zwitserse bank UBS schroefde zijn aanbeveling voor het elektronicaconcern terug.

De Telegraaf meldde dinsdag dat pensioenuitvoerder APG het bod van SHV op diervoederproducent Nutreco, van 40 euro per aandeel, te mager vindt. APG is grootaandeelhouder in Nutreco met een belang van bijna 10 procent.

IBM

De aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten dinsdag overwegend kleine verliezen zien. De markt verwerkte het economische groeicijfer uit China voor het derde kwartaal, dat met 7,3 procent de traagste groei liet zien sinds het eerste kwartaal van 2009. De Nikkei in Tokio was een negatieve uitschieter en sloot 2 procent in de min. Beleggers besloten wat winst te nemen na de sterke koerswinst van een dag eerder.

Tegenvallende cijfers van technologieconcern IBM hielden maandag de Dow-Jonesindex in bedwang, terwijl de andere graadmeters op Wall Street flink in de lift zaten. De Dow eindigde 0,1 procent hoger op 16.399,67 punten. De brede S&P 500 steeg 0,9 procent tot 1904,02 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom 1,4 procent tot 4316,07 punten.

Euro

De Europese beurzen gingen maandag met verliezen de handel uit. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,7 procent lager op 384,40 punten. De MidKap steeg juist, vooral dankzij een flinke koerswinst van diervoederproducent Nutreco, met 3,1 procent tot 571,59 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 1,5 procent in.

De euro was dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,2829 dollar waard, tegen 1,2778 dollar bij sluiting van de beurzen in Europa op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stabiliseerde op 82,74 dollar. Ook Brentolie bleef ongewijzigd op 85,33 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen