ECO18 aug '14 09:19Aangepast op 18 aug '14 09:53

Stevige openingswinst voor AEX

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam is maandagochtend met een stevige winst geopend.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen begonnen flink hoger aan de nieuwe handelsweek. Beleggers schoven de zorgen over de crisis in Oekraïne aan de kant en stapten weer in de markt na de verliezen van afgelopen vrijdag.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 1 procent hoger op 399,40 punten. De MidKap klom 1,2 procent, tot 586,21 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen respectievelijk 1,4 en 1,5 procent. In Londen was de stemming iets minder uitbundig, de FTSE kreeg er 0,8 procent bij.

Alle 25 fondsen in de AEX gingen omhoog. De sterkste stijgers waren staalconcern ArcelorMittal en bouwbedrijf OCI met winsten van 2 procent. In de MidKap gingen technisch dienstverlener Imtech en uitzender USG People aan kop met plussen van respectievelijk 2,9 en 2,7 procent. Vastgoedbedrijf Vastned stond onderaan met een verlies van 0,9 procent.

DPA daalt

Bij de kleinere bedrijven daalde DPA bijna 6 procent, ondanks dat de detacheerder de winst en omzet flink zag stijgen in de eerste helft van dit jaar. DPA kondigde tegelijkertijd de overname van Fagro aan. Het bedrijf betaalt 9 miljoen euro in contanten voor het adviesbureau voor finance & control specialisten.

In Zürich won Roche meer dan 1 procent. Het Zwitserse farmaciebedrijf Roche wil volgens persbureau Bloomberg ongeveer 10 miljard dollar (7,5 miljard euro) uitgeven om zijn Japanse branchegenoot Chugai Pharmaceutical helemaal in te lijven. Roche bezit al ongeveer 62 procent van de Japanse specialist op het gebied van de behandeling van kanker en artritis.

Overname Telecom Italia

Telecom Italia (plus 0,4 procent) werkt volgens ingewijden aan een bod op de Braziliaanse internetdienstverlener GVT, dat kan oplopen tot 7 miljard euro. Het Italiaanse telecombedrijf zou daarmee het overnamebod van het Spaanse Telefónica op GVT overtreffen.

De euro was maandagochtend 1,3384 dollar waard, tegen 1,3390 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,8 procent in prijs tot 96,60 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper en kostte 102,61 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen