ECO23 jun '14 07:54Aangepast op 23 jun '14 08:33

'Licht hogere opening voor AEX'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent maandag waarschijnlijk licht hoger.

Ook de andere Europese effectenmarkten zullen met kleine winsten aan de laatste volle handelsweek van juni beginnen. De focus van de markt is vooral gericht op de macro-economische cijfers, die deze week op het programma staan.

,,De AEX begint 0,5 tot 1 punt hoger dankzij goede industriecijfers uit China. In Europa komen vandaag de inkoopmanagersindexen naar buiten en staan er Amerikaanse huizencijfers op de agenda. Daarnaast wordt vooral gelet op de Duitse en Amerikaanse vertrouwenscijfers, die dinsdag naar buiten komen'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

In Amsterdam staat KPN in de belangstelling. Volgens het Duitse blad Bild komt eurocommissaris Joaquín Almunia (Mededinging) deze week met een positief oordeel over de voorgenomen fusie tussen KPN-dochter E-Plus met O2, een telg van het Spaanse Telefónica.

Alstom

Het bestuur van het Franse industriële concern Alstom heeft afgelopen weekeinde besloten zijn energieactiviteiten grotendeels te verkopen aan zijn Amerikaanse branchegenoot General Electric (GE). Daarmee lijkt GE de strijd met het Duitse Siemens te hebben gewonnen. De instemming met het bod ter waarde van 12,4 miljard euro volgt op het groene licht dat de Franse regering vrijdag voor de overname gaf.

De belangrijkste aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen maandag overwegend licht omhoog. De stemming werd gesteund door positief nieuws over de Chinese industrie, die volgens cijfers van de Britse bank HSBC in juni voor het eerst in 6 maanden weer een groei liet zien. In Tokio eindigde de Nikkei 0,1 procent in de plus.

Wall Street

De aandelenbeurzen op Wall Street sloten vrijdag opnieuw met kleine winsten. De aanhoudende overnamekoorts in de farmaceutische sector en optimisme over de economische groei hielpen de graadmeters verder omhoog, waardoor de Dow Jones en de S&P 500 nieuwe recordhoogtes bereikten.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent hoger op 16.947,08 punten. De brede S&P 500 steeg eveneens 0,2 procent, tot 1962,87 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won ook 0,2 procent, tot 4368,04 punten.

Europa

De Europese beurzen gingen na een grotendeels positieve handelsdag overwegend met klein verliezen het weekeinde in. In Amsterdam eindigde de AEX-index nagenoeg onveranderd op 417,90 punten. De MidKap sloot ook vlak, op 656,91 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs leverden 0,2 en 0,5 procent in. De FTSE-index in Londen ging 0,3 procent vooruit.

De euro was maandag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3611 dollar waard, tegen 1,3590 dollar bij het slot van de Europese effectenmarkten op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 107,32 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 115,25 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen