ECO21 aug '14 18:02

Speculatie op stappen ECB stuwt beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Speculatie op extra steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank zorgde donderdag voor winst op de Europese aandelenmarkten.

ANP
ANP

De hoop op nieuwe stappen van Mario Draghi werd aangewakkerd door een tegenvallend cijfer over de economische activiteit in de eurozone deze maand.

De AEX-index sloot 0,6 procent hoger op 405,77 punten en de MidKap-index steeg 0,7 procent tot 603,79 punten. De FTSE in Londen ging 0,3 procent vooruit en bleef daarmee wat achter bij de DAX in Frankfurt en de CAC 40 in Parijs, die respectievelijk 0,9 en 1,2 procent wonnen.

Het Britse onderzoeksbureau Markit maakte halverwege de ochtend bekend dat de samengestelde inkoopmanagersindex, waarin cijfers over zowel de industrie als de dienstensector zijn verwerkt, daalde van 53,8 in juli tot 52,8 deze maand. Een cijfer boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp. Economen hadden voor augustus een stand van 53,4 voorzien.

ECB

Beleggers hopen in de komende dagen al indicaties te krijgen van het toekomstige beleid van de ECB en de Federal Reserve. President Mario Draghi van de ECB en zijn ambtsgenoot Janet Yellen van de Fed geven vrijdag toespraken tijdens een topconferentie van centrale bankiers in het stadje Jackson Hole in de Amerikaanse staat Wyoming.

Ahold (min 0,9 procent) en BAM (min 3,1 procent) hadden het de hele dag flink te verduren op het Damrak. Het supermarktconcern had in het tweede kwartaal opnieuw last van stevige concurrentie en een lage koopbereidheid van consumenten. Het grootste bouwbedrijf van Nederland presenteerde een nettoverlies over de eerste 6 maanden van dit jaar, onder meer veroorzaakt door probleemprojecten waarover BAM begin juli rapporteerde.

RTL Group

In Frankfurt verloor mediabedrijf RTL Group 7 procent na tegenvallende halfjaarcijfers van het moederconcern van tv-zenders RTL4, 5 ,7 en 8. Infineon Technologies daalde 0,2 procent. De Duitse chipfabrikant koopt de Amerikaanse branchegenoot International Rectifier voor 2,2 miljard euro.

De euro stond op 1,3287 dollar, tegen 1,3289 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 94,22 dollar. Brentolie werd ook 0,8 procent duurder, op 102,33 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen