ECO16 okt '14 11:58

Beurzen gaan weer hard onderuit

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurshandel verloopt donderdag opnieuw zeer onrustig na de verkoopgolf van een dag eerder.

ANP
ANP

De graadmeters zakten na een sterke opening snel in het rood en doken na bekendmaking van de Europese inflatiecijfers verder omlaag.

,,Het blijft nerveus op de beurzen en de beweeglijkheid neemt toe. De AEX staat voor de achtste dag op rij in de min en het is lang geleden dat we zo’n verliesreeks hebben gezien. De daling biedt ook kansen, maar de enige uitverkoop waar men niet van houdt is die van de beurs'', aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index, die woensdag het grootste dagverlies in 3 jaar leed, noteerde aan het begin van de middag 2,6 procent lager op 369,67 punten. De MidKap zakte 2,1 procent tot 529,32 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen leverden circa 2 procent in. In Parijs verloor de CAC40-index 2,5 procent.

Inflatie gezakt

Uit cijfers van Eurostat bleek dat de inflatie in de eurozone in september is gezakt tot 0,3 procent. De bijzonder lage inflatie voedt de vrees voor deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen die een rem kan zetten op de economie.

Alle 25 fondsen in de AEX gingen weer omlaag. Grootste dalers waren SBM Offshore en Fugro met minnen van ongeveer 4 procent. De aanhoudende daling van de olieprijs bleef de dienstverleners aan de olie- en gasindustrie onder druk zetten. ING leverde ook bijna 4 procent in.

Bedrijfscijfers

Beleggers verwerkten ook een groot aantal resultaten van toonaangevende Europese bedrijven. In Zürich zakte Nestlé 3,4 procent. Het Zwitserse voedingsmiddelenconcern zag de omzet in de eerste 9 maanden van dit jaar iets minder hard groeien dan verwacht. De Franse supermarktketen Carrefour zakte in Parijs 1,2 procent na publicatie van de omzetcijfers.

De Europese distilleerders Remy Cointreau (min 1,3 procent) en Diageo (min 0,6 procent) kwamen ook met cijfers. De beide drankenproducenten kampen nog altijd met een slappe markt voor sterke drank in Azië.

De euro was 1,2735 dollar waard, tegen 1,2780 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,8 procent tot 80,34 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper en kostte 83 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen